Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

PASTISCH OCH PEKORAL

Botaniserar jag bland mina dikters alla nischer,
så ser jag, att det mesta jag har skrivit är pastischer.
I värsta fall är texten dum och fånig och banal
och med det löjets skimmer som man kallar pekoral.

Ett pekoral definieras som att språket inte räcker
för det man vill ha fram, att ens förmåga inte täcker
det innehåll man vill gestalta i sin egen skrift
med följden att det bara blir en komisk överdrift.

Pastischen, däremot, är ett försök till efterapning
av någon känd och bättre dikts förkunnelse och skapning.
Man lånar föregångarens idé och versteknik
för att få ner sitt budskap - utan att bli alltför lik.

Pastischens variant är ädelpekoralet,
syntesen mellan det som fattas seriöst och galet.
Läs Povel Ramel, Affe Henrikson och Tage D.!
De är på ljusårs avstånd ifrån diktens diarré.

Jag har en diger produktion av dikter vid min dator,
representerande min roll som epigon och plagiator.
Här finns en mängd exempel på pastisch och pekoral
men också dikt från egen fatabur och blodcentral.











Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 180 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-09-06 19:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP