Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det röda kavalleriet och Elise

Inatt drömde jag om en av dessa boxningsmatcher från förr

Fjorton år gammal och blodig. Likt många andra barn utan namn

Ovälkomna i detta land, där våra föräldrar levde ur hand i mun

Förut kallades vi för fattighjon. Våra gravar förblir omärkta

Detta var innan man byggde nya räcken till Västerbron

                          ~~~

Öga för öga och tand för tand

Tills både Akilles och Hektor blev blinda och munnen såg ut som ett pianoklaviatur

Blir lätt så, när unga nävar dansar mot en granitmur

För den lilla pojken från Rinkeby, fanns det ingenstans att fly

Ett knä mot magen och han sjönk ihop, till tonerna av alltmer vilda rop

"Res dig upp. Var en man och slåss!"

                        ~~~

Inatt drömde jag om en liten trämås

Vi skrattade och speglade oss i månens sjöar

Den kallade sig själv för Mozart och bad mig tillägna en symfoni åt friheten

Åt Judas kärlek för Jesus på korset och den sista profeten

Född i Dhakas slum 1926, föräldralös vid fem, utan varken mat eller hem

Samma år Farabundo Martí återvände till El Salvador för att ställa sig i spetsen för djungelns hängda

"Länge leve socialismen!" löd hans avskedsord, innan vår hjälte lämnade denna jord

                   ~~~

Inatt drömde jag om Isaak Babels röda kavalleri

Hur det red över stäppen, fortare än solen reser över himlavalvet

"Löven darrar och himlen klarnar. Vi är det stora skalvet. Var inte rädd, vi är på väg!

"Fortare än ljuset snöar, när hösten vissnar och framtiden töar"

                    ~~~

La mig på gräset, med ansiktet vänt mot livets hav

Varje droppe utav det, är en historia värd att berätta

Och en kamp, som oavsett tidens gång kommer att fortsätta

Jag såg attackhelikoptrar över Gazas olivträd och hud i brand 

Den vita fosforn regnade ned, tills varje hus såg ut som en sprängd stålbur

                 ~~~

Jag såg en flicka på flykt, från Warsawas getto

Vars blinkande stjärna var större än Davids

Hon var döv, tre äpplen hög och hette Elise

För henne fanns det inte heller någonstans att fly

Hon sjönk ned till Vistulas botten, med skor av bly

                ~~~

Innan hon försvann och vattnet bytte färg från blått till svart

Räckte hon mig ett brev: "Snälla, läs klart. Det ljusnar snart

"Vänd blicken mot öster. Kan du höra partisanernas röster?

"Ljudet av stövlar som närmar sig, taggtråd som klipps av. Skratt och glädjetårar

"Min bror Abraham är en av dem. Jag lärde honom att spela piano

"Känner du vårens vingslag under dina fötter? 

"Det är så det låter, när vi sjunger in den nya dagen och hoppet den bär i magen!"




Fri vers (Fri form) av Rafael X
Läst 397 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-09-08 19:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Rafael X
Rafael X