Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mannen och hästen

I

Hästen bär

på tunga bördor

 

mannen går

bredvid på stigen

 

tyst sker vandringen

för båda

 

över berg

och sanka myrar

 

genom äng

och lövvalvsskogar

 

vandringen

som varat länge

 

ifrån söderns

varma länder

 

II

Var är hon

han en gång lämnat

 

tänder hon sin eld

i spisen

 

går hon ännu

med sitt träkärl

 

för att hämta

forsens vatten?

 

Ingen fågel

sjunger svaret

 

ingen vet

hur allting blivit

 

ingen känner

honom längre

 

han som farit

ut ur världen.

 

III

Vem vet vägar

vem vet drömmar

 

vem kan läsa

dolda tankar

 

vem har sett

en drakes öga

 

vaka över

gömda skatter

 

vem vet vägarna

till hjärtat

 

bortom strid

i fjärran länder

 

bortom hennes bild

om natten?

 

IV

Hästen känner

trygga leder

 

mannen går

med stav i handen

 

tänker på

vad han skall säga

 

om hon ännu

finns där hemma

 

Mötena med

stäppens vildmän

 

vackra danserskor

i slöjor

 

mjuk varm sand

vid storhavsstränder

 

fåglarna

som dök mot laxar:

 

 

ingen vet

vad det betyder

 

ingen känner

Särklands under

 

ingen, och

i hennes ögon

 

vill han bara

söka vilan

 

V

Kläde har han

mjukt som ängsull

 

silverringar,

guld och smycken

 

myrrha, rökelse

och olja

 

dolt i digra

klövjesäckar

 

Vill hon ha

av mannens gåvor

 

vill hon ge

av källans vatten?

 

Får han plats

vid spiseldsvärmen

 

kan hon ännu

minnas tiden

 

innan färd

och innan avsked

 

innan svek

och innan tystnad?

 

VI

Ingen vet

och allt är tyst nu

 

mannen går

vid hästens sida

 

utan annat mål

än kvinnan

 

som han minns

från ungdomsåren

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 266 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2020-09-15 13:07



Bookmark and Share


  AiA Maria den fria
Målande ord

Längtan för oss framåt


Tack!
2020-09-21

  Eva Langrath VIP
Fin dikt som en saga jag ser mannen och hästen framför mig där de färdas fram.
2020-09-16

  Kajan VIP
Mycket fin läsning, originell.
2020-09-16

  Kungskobran VIP
Underbar ton i diktberättelsen.
Bokmärkes
2020-09-16

  Nils-Robert
Vilken häftig saga. Bra diktat, bra berättat.
2020-09-15

  Lottie Ålhed VIP
Löper många trådar i väven Bildrikt och vackert Mannen med hästen ger en tidlös tydlig bild i mitt tycke.Applåd.
2020-09-15
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP