Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

om overformyndarens tveksamma verksamhet

Om överförmyndarens tveksamma verksamhet kan man grunna mycket över men låt oss först sätta verksamheten lite under lupp och i ett historiskt sammanhang för att få ett perspektiv och sätta det i sin rätta plats i en historiekontext.
För ett antal år sedan var en psykiatrisk diagnos i svang: paranoia querulans-.Med denna diagnos kunde det hända att den olycklige med lagens hjälp spärrades in
på de växande sjukhusen. Nämner bara de kända sjukhusen Beckomberga och Långbro. där han eller hon kunde spärras in och plockas på sina pengar av mer eller giriga släktingar allt med lagstiftningens benägna stöd. Släkten är värst hette det ju. Till slut reagerade emellertid myndigheterna över sakernas tillstånd och det undrades om verkligen den psykiska sjukdomen kunde vara så mycket större i Sverige än i jämförbara länder. Vi fick vår stora psykiatrireform och Beckomberga och Långbro kunde göras om till bostadsområden.
Delar av detta påminner lite om Herman Lundborgs En gång så populära rasforskningsinstitut upp som en sol och ned som en pannkaka eller skall man säga sic transit gloria mundi.
Men kverulanten kom till baks. Och även besvärliga människor har en plats under vår herres himmel.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 105 gånger
Publicerad 2020-09-17 22:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP