Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Följer mönstret i ” Lusten att vara djur” är del 2 av 3 försök att orientera mig i den teoribildning och det språkbruk som hörs allt oftare i media, nämligen att ”Människor är djur” Jag håller inte med!


Djurets spegelbild

0

På andra sidan spegeln
skymtas djuret
Det kallas aversion
Somliga kallar det livet

Om djuret är aggression
hämmar djuret sig själv
så att parning blir till
och kanske också får älska

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild




1

Himlen är över djuret
Långt ovan och nära
Och vi?
Vi flockas

Bakom spegeln är vi
som vår andra sida
Inte den första
Den har vi tappat

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild




2

Djupt nere i jorden
Är djuret djur
Far ner och bryter var dag
förflutet liv för att bränna

Tiden begravd
tas upp till ljuset
Värmen ger mörker
och nya framtida gravar

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild




3

Djuret står upprätt
Som fågel på två
Som hunden på fyra
Änglavingarna saknas

Om djuret ska flyga
hjälper det föga att flaxa
Köpa biljett och smyga ombord
Och sedan skämmas?

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild



4

Undertryckt aversion
Det är djurets vara
Om livet är aggression
Till hälften leva?

Nej, försvar är bara fragment
Din andra hälft väntar
Vill vara din
Bli älskad och älska

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild




5

Och vi?
Är djuret vardagsliv än?
Vi strövar omkring
Omslutna cirklar vi spårar

De korsas av andra
Som vi de flockas
Synliga spår som lämnats
Påminner om det osynliga

Detta är lika klart som
Djurets spegelbil




6

Tillväxt som enda
Fyrling eller sexling
Oceanen är djurets hem
Eoner pressas samman

Gälbågar lämnar spår
Lämnade gälfickor varar
Variga gångar skärs upp
Djuret avslöjat hjälpt

Det är lika klart som
Djurets spegelbild





7

Djuret kommer ut
Vi hjälper det andas
Daskar och syrgas
Räknar Apgar

Hör hur det skriker
Se hur det blundar
Till synes ilsket
Andas det ut

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild





8

Först på fyra
Sedan på två
Till slut på tre
Svullen fots gåta

Djuret är enklast som djur
Som allt annat än oss
Det som är tappat
Osynligt borde bli synligt

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild



9

Djuret i uniform
Medaljerna blänker
Är djuret dumt eller modigt
Det beror på

Frihet och åter frihet
Så länge medaljerna putsas
är djuret djur
Så, fredligt omhulda frihet

Detta är lika klart som
Djurets spegelbild


































Fri vers (Fri form) av Horace
Läst 76 gånger
Publicerad 2020-09-27 22:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Horace
Horace