Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

den främmande färgen svart




Den vi kallade "neger"
har en svart hud.

Den är svart.
Inte färgad
som många vita säger.

Som i stället
kan ha en svart själ.

Den vite mannens rädsla
för sin svarta insida.

Sin främmande insida.

Främlingen.




Fri vers (Spoken word/Slam) av Gunnar Hilén VIP
Läst 213 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-10-01 12:51



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Det är det jag talar för.........hee !!!
2020-10-02

  Androiden VIP
jag tror dock på individer snarare än hudfärger, svarta som vita
2020-10-02

  AiA Maria den fria
Lysande symbolik!

Tack!
2020-10-01

  Solstrale VIP
I övrigt om den i te färgen, när du blundar blir allt svart, även om jag själv aldrig skulle förtrycka någon kulör, färg här på jorden kanske därför jag målar i regnbågens alla färger, ingen ska känna sig utanför, alla ska får vara med! Alla bör ha samma fri och rättigheter! Oavsett färg!
2020-10-01

    Lena Staaf VIP
Håller med om att den vite känner rädsla för den svarte eftersom olikheterna i hudfärg är så stor. Men ju fler svarta som finns i samhället, och mörka av olika kulörer, desto mindre främmande känns det. Och mycket av främlingskapet brukat försvinna när man lärt känna varandra som personer. Men det finns mekanismer i samhället som gör att den mörke eller svarte tillskrivs onda egenskaper, ett behov att ge skulden till någon/ några för att själv känna sig god.
2020-10-01

  Gunnar Hilén VIP
Ja, hans rädsla för den "främmande färgen svart" = hans egen inre främling.
2020-10-01

  Androiden VIP
ok. det är alltså den vite mannen i fokus.
2020-10-01

  Gunnar Hilén VIP
I och för sig men nu var det färgen som stod i fokus och som den vite mannen oftast reagerar på långt innan han vet vem vederbörande är. Dvs det skiter han i.
2020-10-01

  Androiden VIP
kanske lite fler nyanser där man gestaltar färgade/svarta som människor eller personer, och inte bara deras hudfärg, hade gett texten ytterligare en dimension.
2020-10-01
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP