Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om demokrati

Vi lever i en demokrati
Det blir som att säga
att vi är odlare
bönder eller trädgårdsmästare
som aldrig vågar närma oss naturen

När vi griper efter redskapen
är de utlånade till någon annan
för att användas i ett annat syfte
De var aldrig ämnade för oss

Just vårt sätt att tänka är bra
men låt oss slippa höra
Just vårt sätt skriva är bra
men rubba inte vår världsbild
Just vårt sätt att sjunga är bra
men inte här och inte nu

Låt dig aldrig krympas till figurant
en åskådare till andras liv
ett nöjesobjekt för andras lekar
eller en lydig soldat

Den hierarkiska triangeln
som tatuerats in i din hjärna
är en mental piska
för lydnad och underkastelse

Det demokratiska är att våga odla
de grödor som du väljer själv
och ge dem din plats att växa
så att du kan njuta och dela av skörden

Det demokratiska är våga välja sitt instrument
och bruka det så väl
att mänskligheten sjunger i blodet

Demokrati är jorden under naglarna
blåsorna i händerna
värken i musklerna
och stoltheten i blicken




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 169 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-10-02 05:46



Bookmark and Share


  Anya VIP
Jaa du....är det en demokrati vi lever i? Vad får man egentligen säga? Gäller det inte att vara så PK man bara kan? din text får mig att tänka till. Jag och gubben är lite kritiska till landets styre. Ta bara detta med Estonia.
2020-10-04

    Lena Staaf VIP
Vackert och sant skrivet! Att kunna påverka våra egna liv. Särskilt sista raderna tycker jag om.
2020-10-02

  Solstrale VIP
Djup skarp och slagkraftig text! Intressant och värdefull! Tack! :)
2020-10-02
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP