Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Underliga liv i underjordisk kalabalik.




Slukad ner i underjorden, längs tunnelbanespåret. Kartan säger rött, men jag ser inga färger i mörkret. I vagnen under jord väntar vi på bättre tider, flyr från verkligheter, söker sammanhang, eller frihet. Kanske någon typ av värme, kanske kärlek. Vi måste alltid börja med kallt prat.
Till en början är oväsentliga ämnen det centrala och viktiga.

Vi kan byta några ord om väder, vind och att tunnelbanan kollapsar på grund av snö, varje vinter. Aldrig hittar någon en lösning och vi fortsätter att undra varför.

Vårt kalla prat byggs till en liten allians som kan upplösas när som helst, behoven bakom är tyngre men syns knappt på ytan, kanske lite i ögonvrån. Men, vi är åtminstone påväg.

Vi byter ut varandra vid varje station. Möjligheterna blir oändliga, men det krävs ett stort första kliv. Möt någons blick, håll kvar en sekund för länge, det är helt lagligt även om det känns olagligt. I vagnarna är det viktigt med vår integritet, svår avvägning det där. Vissa dricker sprit och glömmer bort den tysta överenskommelsen. Då uppstår ett tyst kaos, bland övriga flockdjur, balansen är rubbad.

En vän la sig en gång på perrongen med ont i magen, fast det egentligen handlade om hjärtat och hopplöshet. Det var till hälften mitt fel. Du vet, när en helig koppling mellan två människor blir kortsluten, strömlös, dödstyst.

Då försummar jag disken i köket i en vecka, och tänker i ca 40 minuter åt gången; att jag ångrar mig och är en dålig människa. Kroppen blir till en tung maskin, bardisken känns drömlik, dagen efter har jag huvudvärk.

Jag blir tvungen att planka vid spärrarna, även om jag känner mig lika unken inuti, som luften runt omkring oss, vi som väntar på ett försenat tåg. Det börjar susa i spåren. Plötsligt ropar någon; ”se upp för dörrarna, dörrarna stängs”. Det skär lite i örat.

Sen sitter vi där med oss själva igen. Med vår oro eller skam. Möjligheten till förändring eller frälsning, kan mot förmodan, finnas vid telefonplan. Så där går jag av, men hittar ingeting, förutom sushi och indisk mat.




Fri vers av Alhambra
Läst 61 gånger
Publicerad 2020-10-12 18:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Alhambra