Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
se dikten Sanningen säger


Vilket är hennes namn?

Den djupare innebörden av satsen:
”Jag är din Eva” sagt av sanningen
till Adam, borde vara 1) att den är
otvetydigt sann, 2) om sanningen
i tiden föregår Adam och sanningen
är ”jag är den jag är” eller ännu
bättre ”jag, den som gör allting nytt”
är sanningen den som GÖR allting,
ergo 3) sanningen är skapare och
kvinna, hennes namn är Eva.

Men å andra sidan: om sanningen
är hel och utan särskiljande in i
kategorier blir ju könsuppdelningen
och den senare namngivningen
något godtyckligt eller på sin höjd
symboliskt utan varaktighet i det
som är sant. Alltså finns varken
Adam eller Eva, varken man eller
kvinna, varken Jude eller Grek ...
som varaktiga varelser, knappt
ens varaktiga fenomen i varat,
som heller inte finns som annat än
Martins och Jean Pauls hjärnspöke

Och vi är tillbaka i den talmudiska
och zenbuddhistiska poetiska
ansatsen att vilja förstå genom
att tolka och sammanställa eller
dekonstruera för att upplösa
och nå det rena medvetandet,
som inte blir rent förrän detta
lilla ” med ” i betydelsen vara
tillstädes, hänga på/efter, mm,
knoppas av, skärs av, eller växer
bort, så att vi ser sanningen som
den lever och som den vet att
överskrida sig själv i kärlek.

Sanningens givmildhet riktad till
oss alla, även oss lama och lytta
romantiska ordskrynklare, ger
oss tid att mötas i poesin: i ord,
bilder, gester, solskenskramar
och generade tysta stunder av
förväntan, längtan och hopp.

Och allt är som det ska vara,
allt är i ordning, ingen behöver
vara rädd och ensam




Prosa av Horace
Läst 89 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-10-18 14:43



Bookmark and Share


  Owe Öst VIP
Kunskap är konst
2020-10-19
  > Nästa text
< Föregående

Horace
Horace