Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Veckans skylt (Min klimatkamp 25/10)

Såg just ett foto med "veckans skylt" på ett av fridaysforfutures instagramkonton. "System change not climate change" stod det på den.

Martin Hägglund, författare till boken Vårt enda liv, vill också ha en systemförändring. Från kapitalism till något som han kallar demokratisk socialism. Från privat ägande till kollektivt ägande av produktionsmedlen. Jag har inte läst klart boken än, men något jag undrar över; hur ska den omställningen gå till rent konkret? Är det meningen att "vi" (hela mänskligheten) ska komma fram till att detta är något vi vill göra? Alla människor, av egen fri vilja? Inom tio år? Hundra år? Utan att någon behöver ta till våld? Hur realistiskt låter det, egentligen?

Jag kan förstå hans argument för att kapitalismen är en återvändsgränd. Jag kan instämma i hans tankar om hur vi borde använda vår tid på jorden. Jag förstår bara inte hur den omställning som krävs skulle gå till.

Kanske får jag svar om jag läser färdigt hela boken. Kanske finns det inget svar. Kanske finns det bara fler frågor.

Vad är det vi håller på med, egentligen?
Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 40 gånger
Publicerad 2020-10-25 22:19Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Det är lätt att känna uppgivenhet, men det finns möjligheter och faktorer, som inte Hägglund räknar med; nämligen den enskilda människans förmåga att tänka och ta ansvar, kunskapens expansion och "Guds" omtanke.
Ge inte upp!
2020-10-26

  Burn VIP

Bra text. Och bra frågor. För även om demokratisk socialism enligt Hägglund är en fin sak så kommer det att vara helt omöjligt att få till på frivillig väg. Det är bara att se på vilka narcissistiska sociopater som styr de tre största länderna (USA, Ryssland, Kina) nu: det finns ingenting i världen som skulle kunna få dem att frivilligt gå med på något sådant. Det är också så kraftiga reaktionära strömningar i världen nu att många hellre skulle dra igång ett inbördeskrig än att gå med på något sådant.

När inte ens en sak som Corona kan få världsledarna att tänka till, då kommer teoretiska förslag inte att få dem att göra det. Det finns en hel del bra förslag som folk har kommit med, men det är precis det som du är inne på, nämligen hur det ska gå till att praktiskt och konkret implementera det över en hel värld. Det är det som är så hemskt: det finns bra idéer på hur man kan ställa om till hållbara samhällen men det finns ingen vilja för det hos världsledarna.

Därför är det vi håller på med bara en rak väg mot något som mycket väl kan bli en kedjereaktion av svåra globala katastrofer. Vi är på god väg mot det. Jag läser rapporteringar varje dag om miljön jorden runt och även om det görs punktvisa framsteg på många platser så går det spikrakt mot ett håll i det stora skeendet.

Sedan finns ett annat problem som flera personer inom olika vetenskapliga områden har konstaterat, nämligen att vi är för många människor på Jorden, vilket är ett mycket stort problem, för hur ska man ta i det?

Som sagt, bra skrivet. Tycker om hur du tänker och de frågor du ställer.

2020-10-25
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP