Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Reflexion kring dödsrunan

När man läser hur underbar människa som nyligen av olika orsaker måst lämna det jordiska livet är det nästan man längtar dit. Men så hejdar man sig ett slag och börjar tänka efter. För det första kan man läsa på andra sidan? Och tänk om det är en normbrytande snubbe som totat ihop just min krönika? Kan jag yrka på rättelse?
Visserligen lär det finnas en himmelsk domstol däruppe och tänk om den har helt andra åsikter om min förträfflighet än jag. Sören salig i åminnelse? Eller osalig kanske.
Hur gör jag då? frågar jag mig oroligt.
Nej det är kanske bäst att begränsa dödsruneläsandet till det mest elementära som att notera kön och födelse- resp dödsår, ibland när mitt eget födelseår syns i tidningen fylls jag av motstridiga känslor eftersom jag på Fks genomgång för pensionärer fått lära mig att det finns en pott med pengar för just min årskull att dela efter dödsårets avslutning. Alltid denna ekonomi. Ibland när jag läst en hel dagstidning kan jag göra en tillfällig statistik och räkna hur stor procentandel som avlidit före respektive efter. Jag är född sept 1949 så det börjar brännas lite. Liemannens slagskugga kan inte helt ignoreras som den gjordes i den glada ungdomens dagar. Such is Life.
Dödsrunor var för övrigt mer verklighetsnära på medeltiden. Minns en forskare som på radio läste några valda delar. NN har avlidit. Han förde ett supigt leverne.
Eller som man läsa ur Havamal. Ett vet jag som inte dör. Dom över död man.
Besinna livets korthet. Dödens visshet och evighetens längd. Slutligen har jag ställt mig frågan hur många kommer att brista ut i gråt när de nåtts av beskedet att jag gått hädan, kanske färre än jag skulle vilja veta, till sist vill man ju egentligen inte veta. Total kunskap är kanske trots allt inte rolig och veta får man ju inte om man som jag är ateist som icke tror på ett liv efter detta.




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 101 gånger
Publicerad 2020-10-27 19:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP