Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Var fjärde lucka är en nattlucka, och då är Nanna X sin egen gästpoet, denna natt med två strofer ur En drömvisa: https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1822814 Foto: Nanna X, Pildammsparken


Spöken i Sofielund: lucka 12

 

 

Natten kommer, lyktor och julstjärnor lyser. Jag drömmer om en musikfestival som jag besökte för många år sedan.

 

Den lille bleke pojken kom glidande från mörket inne på logen. Egentligen borde han inte kunna gå än, han var ju bara en halvmeter lång, två veckor gammal och ännu utan namn. Kanske var han ett spökbarn, en myling? Jag kallade honom Viktor så länge. Ska vi pussas? frågade jag. Viktor verkade förstå precis, trutade med munnen och slickade sig om läpparna. Hans blick var omisskännligt intelligent, om än något spöklik, lite mekanisk på något sätt. När han började sticka ut tungan förklarade jag att han var alldeles för liten för tungkyssar. Jag lät honom ge mig några blöta pussar med munnen stängd.

Viktor öppnade munnen. Jag skymtade något märkligt längre bak i munhålan. Alla pojkens tänder hade redan växt fram. Bakom tandraden såg jag något som verkade vara en blandning av gröna ärter och skrot. Munhålan växte till groteska protortioner framför mina ögon. Var det inte min egen gitarr jag urskilde där inne bland skrotet? Maken till glupsk unge! Jag drog ut instrumentet, konstaterade att halsen var lite skev men att alla strängarna var kvar och hyggligt stämda, bannade pojken för hans matvanor, nattade honom i barnvagnen och gick ut en sväng för att kolla läget på festivalen. 

När jag kom tillbaka till logen var Viktor borta igen. Han hade tagit för vana att försvinna och återuppstå ur intet under de två veckor han hittills levat. Denna gång var hela barnvagnen också puts väck. Jag ropade in i logmörkret: Har någon sett min lilla pojke? Han är liksom lite självlysande, som en myling? Nej,vi har inte tid, här ska bli musikfestival, fick jag till svar.

Kanske var Viktor verkligen borta för gott den här gången, eller också var alltsammans en illusion. Jag hade ju redan två barn, det var gott och väl, de var ju både verkliga, underbara och musikaliska. Viktor hade jag ju aldrig räknat med, han hade kommit till mig som en skänk från ovan. Men nu saknade jag honom ändå oerhört mycket.

 

Jag vaknar av drömmen, försöker skaka av mig den och somna om. Denna gång hittar jag faktiskt en vaggvisa som fungerar:

 

Jag ligger på rygg i det blommande snåret

en svart kanin snurrar med blommor i håret

ett barn klättrar upp på min mage och gungar

hon lägger sig raklång och blundar och sjunger

 

Jag ser när jag blundar små noter på rader

glaserade, vita som svanar de badar

det är som ett brev som jag skrev till min flicka

som låg på min mage så tunn som en sticka

 

Måhända är det svanen på ätten Laxmands heraldiska vapensköld som tagit musikalisk gestalt och simmar i min visa? Det må vara hur det vill med den saken, hur som helst somnar jag gott.

 
Prosa av Nanna X VIP
Läst 220 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2020-12-12 06:24Bookmark and Share


    Mickaela Persson
Åh vilken vacker drömvisa!
2020-12-13

  Maria Sundelin VIP
Vissa drömmar vet bi inte om de är hopkok i våra hjärnor eller om de är korta stycken av andras livsöden som vill visa oss något
2020-12-12

  Anya VIP
Myling, har jag aldrig hört. Måste googla. Lite otäckt spöke.
Fin dikt till.
2020-12-12

  Evelyn Falk Möller VIP
Faktiskt en riktig mysig liten spökhistoria.... :) lite lagom skrämmande, så där.... med en del undertoner som fördjupar innebörden och gör den personlig... :)

Tack så mycket för en fin läsupplevelse...:)
2020-12-12

  lodjuret/seglare VIP
Där det finns en text, finns det nog
även spöken, mumintroll och bilden
ser ut som en målning av Jeanne...
2020-12-12

  TrollTörnTrappan VIP
Groteskt mysig, fascinerande dröm! Skrattar åt hur gitarren antogs fylla funktion som mat!!

Du har ju drömt förut om nyfödda människor och/eller dockor som växer extremt fort.... Månne speglar det helt enkelt ens upplevelse som förälder?

Samtidigt uppvisar pojken oförenliga drag - likt en andevarelse som ej kan bestämma sig vilken dimension den hör hemma i...?!

Eller en konfliktfull fantasi? [förresten Spöke på italienska heter Fantasma, och begreppet fantasmagori återfinns i franskan]
2020-12-12

  Kajan Mikael VIP
En mycket märklig drömsekvens och så fina rader ur ”En drömvisa”. Onekligen läsvärt avsnitt.
2020-12-12

  Eva Solstrale VIP
Svanen och barnet med gitarr i in strupe fäste min uppmärksamhet... Det blev riktigt surrealistiskt surrealistiskt på luckan idag... Det roade och satte fart på fantasin! Nu kan man fortsätta dagen som om inget är ett enda problem, om man tänker på försvunnen surrealistisk bebis...
2020-12-12
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X VIP