Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Var fjärde lucka är en nattlucka, och då är Nanna X sin egen gästpoet, denna gång med åtta rader ur dikten Spöken i källaren - en drömraga: https://www.poeter.se/Las+Text?textId=2297660 Foto: Nanna X, Rolfsgatan


Spöken i Sofielund: lucka 20

 

 

Efter gårdagens intensiva manusskrivande drömmer jag om teater. Det är något slags historiskt spel, jag regisserar men spelar med när det behövs, så som man brukar göra i amatörteatersammanhang.

 

Entrén i första scenen var ändrad utan min vetskap. Rekvisitören hade tydligen bestämt att hela sällskapet skulle komma bakifrån från mittgången, alltså från salongen istället för från kulissen. Först kände jag mig överkörd, sen insåg jag att gubben hade rätt: det skulle bli en mycket tydligare rörelse i hela inledningsscenen. Det handlade alltså inte bara om praktiska skäl, som att det skulle bli ont om plats för väskorna bakom fonden? Eller?

Jag bestämde mig för att inte bråka med rekvisitören, amatörteaterns ålderman och stöttepelare, utan bara pröva hans förslag. Ensemblen greppade säckar och väskor från förrådet bakom läktaren och skrattade sig fram genom mittgången på väg från shoppingturen. Sen bänkade vi oss alla kring träbordet på grusplanen framför scenen, åt och drack. Jag satt vid huvudändan av bordet, eftersom jag agerade stand-in för Borgmästarinnan, samtidigt som jag försökte regissera. För att behärska skeendet lade jag sticken hos mig: när jag för första gången höjde glaset till en gemensam skål upphörde pladdret och sällskapet drog sig tillbaka till den bakre delen av scenen. De sjöng och glammade. Sorlet och skrattet tilltog efterhand. Borgmästarinnan satt ensam kvar vid bordet och betraktade sin pokal.

Andra gången Borgmästarinnan höjde glaset svimmade hela sällskapet. Sedan tog spökscenen vid.  En gigantisk fisk projicerades på scenen och skeendet ackompanjerades av blåljus, skräckmusik och viskande talkör:

 

 

Läskig fisk på scenens sten

hade både skinn och ben

skägg och fenor fjäll och haka

men jag måste ändå smaka

 

Vi tog ner teaterkläder 

ifrån väggarna av läder 

fisken fastnade i tanden

ville pilla ut med handen

 

 
Prosa av Nanna X VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-12-20 05:33Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Allt som har med teater att göra intresserar mig, och jag brukar också drömma om det. Känner delvis igen mig här. Regissören har alltid sista ordet, men bör förstås lyssna på medarbetarna.
2020-12-24

  TrollTörnTrappan VIP
Spännande hur rollen, som du behövde spela med i, visade sig vara såpass mäktig - att alla skådisar svimmade!! (och sedan simmade?)

Märker jag tolkade det som att sällskapet svimmade på riktigt, dvs mer än att det skulle ingått i föreställningen....

Nåväl, var ju en dröm (vagt bekant från tidigare text?) vars kamp kring regin inklusive lyhörd process du fångat intressant!
2020-12-21

  Eva Solstrale VIP
Marulk kattfisk ja det är inte lätt, snyggt formad lucka! :)
2020-12-20

    Lars Gullberg
oj, har missat massa luckor har inte varit inne på ett tag. Dina dråpliga drömmar är verkligen nånting att regisera för teaterscenen. Snart julhelg. Önskar dej en fin jul om vi inte hörs innan
2020-12-20

  Minkki VIP
intressant om teatervärlden där man kanske inte vet vad som är saga och vad som är sant? Fnissande läste jag slutet om fisken som fastnade i tanden, just som jag satt här och drömde om pälsabborre. Vilken magisk koppling :)
2020-12-20

  Maria Sundelin VIP
Gillar dina teaterkoplingar till olika skeenden
2020-12-20
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X VIP