Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hon är, vid elden

 

Tänder töret

tänder nävern

blåser liv

ur mina lungor:

flamma, föd

i dunkeltiden,

låt nu ljusets

lågor växa

brinn, förtär

det torra fnösket

bränn upp minnena

och sorgen!

 

Ser en man

som fanns  här nära

han vars händer

var som flätverk

han försvann

en dag från stugan

lämnade en ros

vid dörren

ser hans ansikte

i elden

ser hans skägg

så grått av tiden:

bränn nu allt

låt flamman växa

bränn hans namn

till kol och aska!

 

Ser seraljer

långt i söder

ser hans färder

över bergen

ser i eldens

varma spegel

hur han älskade

och älskar

hur han blev

sin egen saga

ibland män

med vita kläder

ibland fagra

särklandskvinnor:

ser, fast allt

förtärs av tiden

ser, fast eldens

lågor växer

ser och minns

den fagra ängen

med sin kärleksbädd

för båda

 

Eld, brinn högre

i min spisel

brinn och bränn

min egen hemvrå

bränn den torra rosens

kronblad

bränn och låt mig

också brinna

känna åter

kärleksglöden

känna blodets

smak i munnen

känna närheten

i döden:

ingenting är

värt att vara

ingen finns

som finner vägen

genom storskog

genom slånhäck

över bäckens

djupa gölar

hit till stugan

nära källan

där jag hämtade

mitt vatten

 

Eld! Jag säger dig

att brinna!

Eld! Må allt det

gamla glömmas

Eld! Du är den

vackra blomman

som kan sluka

allt och alla

Låga, flamma,

glöd i handen:

bränn mig

inpå bara benet

låt mig gå

längs södra stigen

för att möta

honom åter

mötas efter år

av längtan

mötas när vårt liv

skall ändas

i en eld

mot mörka himlen.

 

Eld i trä

och eld i töre

eld i vägg

och eld i hustak!

 

Det var kvällen

när hon hörde

knackningen

på stängda dörren.

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 209 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2020-10-31 11:08



Bookmark and Share


  Nils-Robert
Dikten ger mig bilder hur lågor förtär. I lågornas sken kommer hon åter. Knackar på dörren
2020-11-02

  stormengudrun VIP
Jättefin och historiskt spännande! Den har du jobbat med :-)
2020-11-01

  Kajan VIP
Intensivt och levande, med en hudlös närhet till "Hon" i texten. Språket är en upplevelse i sig och känns ej konstlat.
2020-11-01
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP