Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stormdansen

I

Jättarna kliver ur havet

i stövlar för mer

än sju mil i varje steg

 

vandrar tillsammans

knyter sina nävar

och slår till grannarna

för att de vill, för att de kan

 

och blodet från krossade näsor

faller från himlens svarta moln

och dränker idyllerna

 

II

Idag är det domens dag

som så ofta på måndagar

när sillen går till

 

och den störste av de stora

har Nordsjön i sina fickor

och blicken fäst

mot en kvinna i Fjärrkarelen

som blottar brösten

i stormens tid

 

III

Går, springer, sjunger

Wagner och Körberg

och arian ur Lasse Stefanz senaste

 

demolerar Deje under stövelklacken

när dansen går och de stora

släpper håret löst

och dricker sig modiga

med Dalälven och Mackmyra whisky

 

och hon långt därborta

vinkar och säger kom

viskar så att hela Helsingfors hör

att nu vill hon älska

med en eller alla

som överlever den grå stormen

 

IV

En faller över Uppland

den minste tar miste på vägen

och vissnar i sin ensamhet

på en bakgård i Riga

 

de andra springer

och äter sälar till lunch

på Ålands kobbar

 

och de hör rösten

också när natten kommer

och måndag går mot tisdag

och vinden vänder

och bär blommor i sitt hår

 

V

Hon ser dem sjunka mot jorden

ser dem slänga sina stövlar

till hungriga skarvar

 

och all längtan dö

i en tid när också jättar

behöver sova

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 258 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2020-11-02 10:05



Bookmark and Share


  S.A.I. Steve Lando
det skrivs alldeles för få jättedikter nowdays, helt underbar var denna här.
2020-11-27

  Nils-Robert
Vilken härlig målerisk dikt om jättar. Framkallar minnen då mamma läste Fröding för mig.
2020-11-06

  Minkki VIP
Det var en mäktig saga! Sådana stövlar borde vi alla ha i dessa instängdhetens coronatider, gränsöverklivande. Mackmyra whisky öppnade sig först efter att jag googlat mig fram. Skål på Svenska dagen!
2020-11-06

  Marita Ohlquist VIP
Texten är som en gobeläng med många fina, tänkvärda inslag i varpen!
2020-11-02
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP