Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En betraktelse efter läsning av första kapitlet i PO Enquists "Lewis resa", som beskriver herrnhutarnas begravningsplats utanför Köpenhamn.


GUDS ÅKER

"Guds åker" kallas platsen för de döda
på pietisternas begravningsfält.
En enkel platta är i jorden vält
med namn och årtal utan övrig möda.

En morgonstund, om solen råkar blöda,
framträder namnet på den dödes sten
i sliten guldskrift över gravens ben.
Det sneda ljuset får ett namn att glöda.

I Guds kompost på åkerns tunna gröda,
i jordens svarta mull skall livet gro.
Guds åker äger kraft att själen göda

för den som skall i paradiset bo.
I detta gryningsljus, det svaga röda,
ger Jesu dyra blod den döde ro.




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 150 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-11-08 19:26



Bookmark and Share


  Koloristen
Talande rader. Tanken går ock till Fyrahanda sädesåker.
2020-11-13

    Lena Staaf VIP
Fin dikt! Ja, det där kapitlet i Lewis resa var väldigt gripande. Jag läste boken förra året, hade inte läst den tidigare, annars har jag läst det mesta av PO Enqvist, en av mina favoritförfattare.
2020-11-08
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP