Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hållbarhet och solidaritet (Min klimatkamp 17/11)

Hur får man fler att känna att klimatförändringarna berör dom? Hur når man dom som uppfattar själva ordet "klimat" som ett rött skynke?

Ett sätt är kanske att tala mer om hållbarhet. Å andra sidan känns det som om det ordet har börjat missbrukas; allt fler företag påstår att dom är hållbara, även om dom uppenbarligen inte är det.

Kanske spelar det ingen roll vilket ord man använder, den som inte vill förstå kommer inte att förstå. Somliga vill t ex inte förstå att om vi inte är solidariska och följer råd och rekommendationer nu, så finns det kanske inte något samhälle att vara solidarisk med, när delar av samhället (sjukvård, transporter, livsmedel osv) kraschar.

Hållbarhet. Solidaritet. Jo. Det är ord som betyder något.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 99 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-11-17 21:03



Bookmark and Share


  Burn

En del gånger kommer den avoga inställningen till miljö och klimat från en känsla av hot mot den livsstil man har och då backar folk. En intervju i Expressen nyligen belyste det på ett väldigt starkt sätt: en man hade blivit rejält skadad av vattnet från fracking i USA och hans son hade fått utslag. Han ogillade naturligtvis frackingen men skulle ändå rösta på Trump för det som gick före hans egen och hans sons hälsa var rätten att få bära vapen. Den heliga graalen i USA. Då kan man offra precis alla hälsa och all miljö i världen.

Så ibland behöver man få höra varför folk har ett motstånd mot miljöfrågor. Det har ofta med känslan av att behöva offra något för att miljön ska bli bra och det fixar inte många. Det behövs alltså många gånger bredare samtal där personernas känslor om olika saker får komma fram.

Men å andra sidan så är det också som du säger, att det finns folk som inte vill förstå alls, vilket reaktionerna på och hanterandet av coronan visar. Som tur är så sker det i alla fall rejäla samtal och satsningar på klimatet i en del stora länder som England, Japan och Kina. England vill t ex tidigarelägga ett bilprogram med 10 år, vore suveränt om de kunde göra det.

Coronan visar verkligen hur dåliga en mycket stor del av jordens befolkning är på att tänka större och solidariskt. Det är därför som hoppet sitter till att tillräckligt många styrande i världen inser det allvarliga läget när det klimatet.


2020-11-17
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP