Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om ett konsolbord från 1770-talet.


GUSTAVIANSK SKÖNHET

Hon läspar ännu på sin sinnliga franska
längs väggen med spegeln i stora salongen
men har dock den stramhet, den gustavianska,
som håller den nyklassisistiska stången.

Med upprepningsbårder av lagerkransar
är sargen betäckt under bladguldets hudar.
Däröver och under fleuronerna dansar
med prydnadens blommor från romerska gudar.

Konsolbordets räfflade träben är smäckra
och avsmalnar nedåt till fötternas knappar.
Hon pryds av rosetter i guldband, så läckra
och håller ihop sig med fogar och tappar.

Och där under taket av kolmårdsmarmor
står uppställd på krysstagets mittersta platta
den klassiska urnan från farmödrars farmor
med pärlstav i locket, för skön för att fatta!

Nog duger den gustavianska och svenska
modellen för skönhet och stil i behagen.
Kinesiska, franska och andra utländska
må likna de inhemska stilmöbeldragen!





Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 152 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-11-19 19:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP