Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Morbror Ischias

 

Iain hette han från början och precis som sin äldre syster Iona, min mamma, kom han till Sverige från Skottland för att arbeta. Mamma blev på smällen – sa Ischias, men hon vet inte av vem – och jag fick honom som typ reservfarsa.

När han avslöjade att han skulle byta namn började de tjafsa som vanligt. I klagade att hon alltid måste vara storasyster: Kan du inte bara vara människa! Jag är ingen barnunge längre!

Efter så många ord på en gång måste han hosta. Han hostar jämt. Ma vägrar åka kommunalt med honom. Han skämmer ut henne säger hon, och skrämmer folk som tror att han ger dem pesten. Jag åker gärna med I för jag har visat hur han ska hosta i armvecket. Han vägrar bära mask: Bara för fjollor! Och så hostade han. Att hosta och nysa i armvecket var också fjolligt och överklassigt, men han gjorde det för min skull.

Jag måste googla ischias och frågade varför han ville byta till något så konstigt. Ma hade skrattat och sagt att det är typisk brittisk humor och: Så är ju Iain inte vuxen ännu! Han blir aldrig vuxen! I gapade och sa att han inte är britt: Jag är scotsman! Scotsman! Och så hostade han. Storasyster Iona är blivit präktig svenska! Väldigt präktig svenska! Och så hostade han.

Jo, hon är det. Sliter i hemtjänsten men I bidrar han också. Han bor praktiskt taget hos oss. Ettan i Bergsjön som han bor i då och då är bara kaos men det är manligt säger han. Svartjobbet i byggsvängen gör att han ibland är borta i veckor. Han säger att det är frihet och har alltid presenter med sig till mig efter sina uppdrag, som han kallar det. Ma får alltid en bunt sedlar som hon genast sätter in på Swedbank. Hon har gett mig eget konto med kort för hon säger att hon litar på att jag kan hushålla. Jag gör så gott jag kan.

Hon skäller på lillebror att han är dåligt sällskap åt mig och varnar mig för att lyssna på honom. Han bjuder på cigg och har lärt mig allt om whisky.

Jan är 13 år! 13! Du ska inte lära honom dumheter! Självklart sa I som det var – det är så han alltid gör, säger hur det egentligen förhåller sig – att han var man när han var tretton. Ma hade skrattat och sagt att hon fick knyta hans skor. Knyta skor!? gapade I och hostade: Det finns väl viktigare saker i livet än knyta skor!? Och så hostade han. Eller hur Ian?! Ja, han kallar mig Ian, det är typ vår grej. Jag säger I till honom. Ingen i min klass, ja inte ens i hela skolan, vet så mycket om whisky som jag.

Rökiga whiskysorter är brott mot mänskligheten och Signature en gåva till mänskligheten och så bjöd han mig på en cigg ur asken. Jag vet att ma sniffar sig till rök men jag drar inga halsbloss. Hon tjafsar med I om det här hela tiden och skäller på mig att jag borde veta bättre.

Han nyper så klart bort filter eftersom filter är fjolligt och skakade på huvudet åt mig: Du kan aldrig bli scotsman! Och så hostade han.

Det är så vi tjafsar för jag brukar pika honom och säga att han måste åtminstone kamma sig och byta kläder så han kan dejta en lassie, som han kallar tjejer. Han har faktiskt undervisat mig om hur man ska göra med tjejer

Jag har snygg frisyr. Tack vare ma så klart. Hon tjatar på mig att duscha mera och använda deo. Ischias tjafsar och säger att jag inte ska lyssna på storasyster: Du är man nu! Och luktar man! Så klart säger hon att han måste försöka vara vuxen och inte bara ställa till det. Du har ju nyss fyllt tretti! Du kan åtminstone försöka!

Jag är bäst i klassen i nästan alla ämnen och bjuder då och då på Signature på lunchrasten. Försäkrar att det är det enda märket som äkta scotsmen röker. Brudarna är intresserade och det gillar jag och jag ljuger om alla whiskysorter som jag har testat och vad som skiljer den ena från den andra.

Ja, ja. Nu är det lördag i mitten av maj. I är ute på jobb sedan två veckor. Tre veckor kvar! messar han från Sundsvall. De bygger som fan här! Hälsa tjatet! Ischias hälsar, säger jag till ma som sitter jämte mig på balkongen. Hon tuggar och sväljer: Vad har han hittat på nu då? Jag flinar: Jag ska hälsa tjatet. Hon skakar på huvudet och tar mer av sin skitgoda kycklingpaj: Du ska inte lyssna på Iain. Jag flinar och rättar henne: Ischias! Hon skrattar och skojrycker mig i örat: Ja, nog fan är han ett pain in the ass! Jag hinner inte parera för jag tar mer paj jag också. Aj! säger jag och flinar.

Hennes telefon ringer och det är jobbet fast det hennes lediga dag. Hon hummar och skakar på huvudet och himlar med ögonen och säger slutligen snällt att hon inte hinner jobba extra i morgon.

En box ekologisk Gosa väntar till kvällen på hennes tjejkompisar. Ska drickas till något vegetariskt som hon ska koka ihop. Jag måste hålla mig borta säger hon, som vanligt. Men det går inte att vara här heller.

Vad jag gör i kväll är en helt annan historia!

 
Prosa av Staffan Nilsson VIP
Läst 49 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-11-22 22:22Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Staffan Nilsson
Staffan Nilsson VIP