Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Har ni hört talas om kometer? Det är stora isblock som åker ute i rymden.


Kometerna

Kometerna och Jorden
-Hur kan det finnas så många olika växter och träd då frågade Tommy?
Fröken svarade att man tror att man kommit på hur allt började.
-Har ni hört talas om kometer? Det är stora isblock som åker ute i rymden. I isen finns olika ämnen. För länge sedan innan vi människor fanns på jorden kom en sådan komet och slog ner här och några gör det faktiskt fortfarande. Det blev en fantastiskt stor smäll då när den kom den gången för länge sedan, den hade sådan fart. Då blev det ett enormt stort hål i jordskorpan och olika ämnen samt frön spreds med vinden över jorden. Efter miljontals år började det sakta växa här, först små plantor och sedan träd. Jorden var inte längre öde utan det fanns växtlighet över olika delar av jorden. Sedan kom det flera kometer som slog ner. Upp ur haven sedan efter miljoner år gick några havsdjur upp på land, de hade med sig andra ämnen som kunde bilda liv. Det finns något som heter stromatoliter också. De växer i vatten och kan bilda stora mattor. De har växt under miljoner år till stora stenar liksom. Man kan se dem i Australien och på andra platser. Stromatoliter bildar bakterier som avger syre. Man säger att det var stromatoliterna som för miljontals år gav syret till jorden.
-Men vi då undrade Tommy, snälla fröken berätta hur allting började, hur kom vi till?
Naturhistoriska museet har just nu en utställning, jag har tänkt att vi kunde gå dit tillsammans. Där finns mycket bilder och information om evolutionen.
Vi ska också gå ut på Nasas hemsida, där står en del om hur man studerar kometer. Man har upptäckt hur man kan få dem att ändra bana så de inte krockar med jorden, men många kometer har varit bra för livets utveckling på jorden.

© Bibbi Ahrnstedt









Prosa av bibbi ahrnstedt
Läst 174 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2020-11-22 23:00



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Vetenskap är fantastiskt spännande! Stromatoliter finns det i Haparanda skärgård i Bottenviken! Ja så fint du målar med orden också! :)
2020-11-23

  Marita Ohlquist VIP
Härligt med ungar som ställer frågor och vill ha svar!
2020-11-23

    ej medlem längre
För att ska bli lite logiskt ska nog Gud finnans med.
2020-11-23
  > Nästa text
< Föregående

bibbi ahrnstedt
bibbi ahrnstedt