Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Strindbergiana" / Sten Wiking


DEN TVÅ - DELADE MONARKEN

Ågust : Fan anamma ! att behöfva
skämmas som Swensk genom Oscar II
(1829-1907)och hans utrikespolitik,
hvilken ämnar införlifva Italien,
Frankrike, Tyskland och enklaven
Storbritania i ett sorts germania.

Tala om storhetsvansinne och
romantiskt dagdrömmeri,
lika långt ifrån verkligheten
som afståndet till Norge,
som han sitta med ena ändan i
och den andra i Swerige.

Att denne Bernadottska pajas med
vildhavren spridd i Tyskland, Frankrike
och Italien, skulle bli ett förebud inför
tyska riket och nazismens illusoriska
Germania insåg väl icke analfabeterne
i Swerige inför inledningskiftet af 1900-
talet,och hvad som komma skulle,
af denna arvsmassas destruktivitet.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 292 gånger
Publicerad 2020-11-28 20:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP