Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (514)/Sten Wiking


DEN RELIGIÖSA KRITIKENS FADER

Om den tyske teologen och religions-
kritikern Bruno Bauer (1809-1882)
levat och verkat i modern tid,
skulle han i sin egenskap av kritisk
forskare om religionernas olika
tolkningar, förneka Jesusgestalten
som verklig naturlig och mänsklig
varelse,vilken aldrig ens existerat,
mer än som enbart litterär gestalt,
uppdiktad ur en förvirrad och upp-
hettad hjärnas storhetsvansinne.

Han skulle vidare anta att om
Jesus skulle uppenbara sig,
blev han onekligen
omgående tvångsomhändertagen
för behandling inom psykiatrin.

Ironiskt med tanke på att det är
judar som uppfunnit både Jesus
som psykiatrin,
vars motsatser inte kan förlikas,
lika lite som Marx och Bauers
litterära dialoger ang, judefrågan
"Die juden frage" (1843) Bauer,
"Zur judenfrage" (1844) Marx,
varvid ingen lyckades övertyga
den andre om vem som hade
rätt i denna fråga mer än var
och en för sig själva.

Den som är allergisk mot antisemitism,
reagerar förmodligen lite förhastat
vid en första anblick av dessa skrifter,
om man nu i sin överkänslighet menar
att kritiska studier av juden och juden-
domen alltid tenderar till att vara eller
bli antisemitiska,får det stå för läsarens
på förhand förstelnade uppfattning,
och förhastade slutledningförmåga,
vilken dock saknar all relevans
till dessa skrifter och som det till sin
motsats kan uppfattas så att det enbart
är läsaren själv,
som när antisemitiska anspelningar.

Bauer var en intellektuell som inte
tänkte i flock,
utan mest självständigt, som därtill
även bekostade utgivningen av sina
mest kritiska verk själv.

Den moderna människan bör vara
nog så kritisk till generaliserande
lösningar,
och Bauer var just "modern" i sitt
kritiska tänkande, vilket lär kostat
honom en lärartjänst,
för är man inte "med" sin tid, utan
"före" den, i sin genererande cere-
bration, är man definitivt"emot" den,

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 179 gånger
Publicerad 2020-12-10 17:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP