Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Trädplantering och knark (Min klimatkamp 15/12)

Läser en artikel om trädplantering i Kina. Ny skog bildar kolsänkor som tar upp koldioxid. Om man planterar träd i stor skala minskar nivåerna av koldioxid i atmosfären. Det är bra.

Men inget är så enkelt som det först verkar. Allt man gör får konsekvenser. Marken där man planterar träd har tidigare använts till att odla ris, majs och tobak. Kan den inte längre odlas där måste man finna ny mark, annars kan det uppstå brist på baslivsmedel. (Tobaken borde man klara sig utan, fast det tycker inte alla). Bönderna måste få betalt för att odla träd i stället för grödor som dom kan sälja. Om dom avverkar skogen för fort hinner den inte göra någon nytta som kolsänka. Om den nya skogen börjar brinna kommer det att öka utsläppen i stället för att minska. Osv.

Jag tänker på all mark som används för att odla droger. Eftersom det ger bättre betalt än att odla mat. Nu när vi enligt FN riskerar att få ökad svält nästa år borde odlingsbar mark i första hand användas för att odla sånt man kan äta. Men hur gör man det olönsamt att odla knark? Hur gör man det olönsamt att hugga ner skog?

Hur gör man det lönsamt att inte förstöra våra livsvillkor?




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 88 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-12-15 20:41



Bookmark and Share


  Burn

Det sjuka är ju att det inte sitter i vare sig pengar eller teknik när det gäller storskaliga lösningar. Och det är ju det som just gör det så otroligt irriterande; om det hade fattats pengar och teknik för lösningar på globala problem så hade alla kunnat skylla på det. Men nu hänger allt på viljan; särskilt den hos ledarna i de stora länderna. Men det finns inga stora visionärer. I alla fall inte på ledarnivå. Det finns ingen som kallar samman världens ledare med tanke på hela jordens bästa på alla områden. Det går. Men ingen gör det.

Det skulle vara väldigt lätt att göra det lönsamt att inte förstöra världen.

Läste idag en oerhört deprimerande sak: Den vackra orangea Monarkfjärilen vid Kaliforniens kust, som det fanns runt 10 miljoner av på 80-talet, och som man 2018 konstaterade var nere på drygt 27 000 kvar, verkar det nu inte ens finnas 2000 kvar av. Forskarna är rejält chockade av takten.

Vi utrotar. Vi förstör. Och inget av det hade behövt ske.

Att ställa om: lätt. Att få folk att vilja göra det: svårt.

2020-12-15
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP