Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Aldrigblom

Åren samlar växterna i sitt herbarium
torkar och pressar mellan svala valsar
en handfull sammanflätade stjälkar
och livet flämtar helt obemärkt förbi
med en korg sydd av löv på armen
– vad är ens världen, snart nergrävd, skrapande
mot kistans lock, bladen som klibbar mot fuktigt trä –

sömnen skyr dig, nattslända;
småflyn som lever bara någon dag
ska inte sova – Men drömmer vi i döden, frågar du,
kan vi vakna ur den
kan vi vandra till kanten av dessa utsträckta landskap
veckla ut våra nyskrivna kartor
som tvestjärtens hopvikta vingar?

där går en rad av aspträd ner mot vattnet
med dryaders slanka grenar, stammens kotor;
de gräver oss ur bottendy, sköljer mångatans lin
lyfter stigarnas källa
ur strändernas bläcksvarta sand –
i en korg sydd av multnande löv
vilar drömmens vidsträckta skogar




Fri vers av Grävling
Läst 195 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2020-12-16 13:49



Bookmark and Share


  Stanley Rydell
Grävlings möjliga svar på Bo Setterlind.
Skyr inte det mörka, fula och ställer relevanta frågor i komplexa bilder
2020-12-18

    ej medlem längre
Ändligt och oändligt vackert på samma gång.
2020-12-16

  Ulf Carlsson VIP
Tre sjuradiga strofer som en dialog mellan det yttre och det inre om vad som händer efter döden. Rubriken antyder ett slags icke-existens, kanske med undantag för den som kan drömma.
Stringent struktur med händelseverb i presens gör att dikten blir lättläst och kommer läsaren nära. Skickligt genomfört naturromantiskt bildspråk
med besjälningar och invokationer.

Tillvarons väldiga växtpress samlar här till visning i dödsdrömmens vackra herbarium.

2020-12-16

  Androiden VIP
Vackert.
2020-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Grävling
Grävling