Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stanna hemma (Min klimatkamp 16/12)

Idag läser jag ett kåseri om corona. Ett av familjens barn har konstaterad covid-19 och mamman kollar vad som gäller för familje-karantän. Alla familjemedlemmar kallas hem från skolor och arbetsplats. Något senare, oklart hur långt senare, finner vi familjen på promenad Djurgården runt när ett annat av barnen säger att det känns som om hen också har corona.

Historien får mig att fundera på hur olika människor tolkar råd och rekommendationer. Jag gick själv in på folkhälsomyndighetens webplats och läste vad det står att man ska göra om någon i familjen har bekräftad corona. En sak man ska göra är att stanna hemma.

Vad innebär det att "stanna hemma"? Man skulle kunna tro att det betyder att man stannar i sin bostad och inte träffar några andra än dom man delar bostad med. Men så verkar inte alla tolka det.

Jag är inte heller oskyldig; jag har publicerat foton av mig själv ute i skogen med #stayathome. Jag bor inte i skogen. Däremot kan jag gå till skogen utan att möta andra människor. Och jag bor inte ihop med någon som är smittad.

Jag tror att många 70-plussare uppfattade att dom inte fick lämna hemmet, men så var det ju aldrig tänkt. Dom fick/får gå ut på tomten, eller ut och promenera i naturen, bara avståndet till mötande är två meter.

Hur familjen som sitter i familjekarantän pga smittad och sjuk familjemedlem tänker vet jag inte. Dom bor förmodligen inte på Djurgården, förhoppningsvis har dom gått dit till fots och inte åkt buss.

Jag misstänker att somliga tolkar "stanna hemma" som att man inte ska gå till jobbet eller skolan. Men att det är okej att lämna bostaden medan man sitter i karantän. I så fall är det inte så konstigt att smittspridningen ökar.

Stanna hemma betyder stanna i ditt hem.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 93 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-12-16 21:11



Bookmark and Share


  Burn

Visst gör det det: stanna hemma betyder stanna hemma. Det är inte så svårt att förstå. Det är inte så mycket att tolka runt det.

Men folk både tolkar och tar detta med riskerna väldigt olika; får utskick av kille som har varit i Mexico några månader nu och han har då varit i städer som har varit varandras totala motsatser; i en stad gick precis alla med masker och var noga med avstånd (och hade knappt några smittfall överhuvudtaget) och i den stad där han hade tänkt spendera mesta tiden men som han snabbt lämnade så brydde sig knappt någon om några som helst restriktioner, och naturligtvis var smittofallen avsevärt högre där.

Men den svenska strategin har ju varit klart lössläppt så det är väl kanske inte underligt att vi svenskar struntar i mycket av försiktighet. Och därmed får många smittfall.

2020-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP