Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skuggan ser


Stureplan Night time

Stureplan Stockholm "nighttime"......
Skuggan på väg hem.

Kontrasten syns stor i nattens myller på Stureplan,
vackra damer passerar utslagen man på gatan.

Ligger tätt intill ett skyltfönster på trottoaren,
med sin burk, en plastkasse strax intill pissoaren.

I burken två enkronor ensamt glimmar,
är detta välfärd som lyckan denna natt rimmar.

Två flickor i yngre tonårsåldern ser så vilsna ut,
röker på varsin cigarett, syns vänta på starkare krut.

Skuggan vänder sig om när en herre ställer frågan,
vill du ha något, söker du extra undrade denna man?

Jag en man, en skugga på hemväg denna natt,
nej tack, tanken snurrar hur är det med livet fatt.

Ensam man i orange overall gatan mäta,
märkligt denna sena kväll hitta dessa siffror räta.

Taxibilar står tätt intill,
väntar på den som till nästa ställe vill.

Polisen i ett hörn tittar på,
verkar inte veta vilket ben dom ska stå .

Ett tiotal människor i det guldglimrande paradiset,
skuggan ser, många tittar bort, är detta värt priset.

Kaffekoppar samt små lådor alla har i sin hand,
skuggan ser är detta mitt eget födelseland.

Kutryggig man i den övre pensionärsåldern frågar,
undrar om detta är något för äldre pågar.

Blinkar med ögonen, ropar var det bättre förr,
svaret studsar i sitt eko, alla väljer sin egen dörr.

En sovande man ligger stilla,
någon undrar har han gjort sig illa.

Böjer mig ner och frågar hur är det fatt,
en sprucken röst, jag fattar inte av livet ett skvatt.

Svält livets nöd,
ute i världen krig samt död.

Skuggan ser...
JS Örjan




Fri vers av Örjan Noreheim
Läst 74 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-12-27 15:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Örjan Noreheim
Örjan Noreheim