Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kampen om åsikten

Varifrån kommer åsikten eller rättare de åsikter som de flesta av oss håller så kära och som vi ytterst ogärna vill ändra på? ibland inte ens efter hot till liv och lem?
Vid några tillfällen har jag haft så komplett fel att jag blivit tvungen uppsöka en spegel och börja en uppläxning med mig själv med orden här framför mig ser jag en bild av en enfaldig man. Må det aldrig upprepas. Denna enfald måste bekämpas med alla medel...Men nu är det ju så att enfald är en egenskap som inte låter sig besegras så där enkelt. Hur skall man då göra? Man måste börja med att sträva mot en i det närmaste total ärlighet mot sig själv enligt insikten det farligaste bedrägeriet är självbedrägeriet. Lättare sagt än gjort -ända fram kommer vi inte att kunna komma. Men med den inställningen kan nog de värsta fallgroparna undvikas. Det största lugnet får man om man kan skratta åt egna misstag och dumheter som kan göra åt andras.
Det gamla latinska uttrycket SANKTA simplicitas som brukar översättas som heliga enfald är en missuppfattning riktigare vore enkelhet ty de gamla romarna uppskattade enkelhet i den personliga livsföringen. Romarväldet var ju uppbyggt av en blandning av militärmakt och förhandlingsförmåga den berömda käppen och moroten.
Man kan väl översätta kampen om åsikten med det som mer vanligt benämns som opinionsbildning. Eller som det heter i bibeln bevaren eder för falska profeter. och jag har i allmänbildande syfte gett mig på koranen. Den visade sig vara en synnerligen tråkig bok och jag kan inte förstå kontroverserna kring den.
Ärligt tror jag det är ytterst få som läst den från pärm till pärm själv orkade jag några sidor.




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 119 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-12-31 22:52



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Åsikterna är oftast lika många som det finns människor. Till och med Jesu lärjungar var oense - alla ville de vara störst. Det slutade med att det blev Jesus som tvättade deras fötter.

Så småningom kom de överens...
2021-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP