Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (525)


MOTSATSERNAS DRAMATIK

Med rykte som omslöt de flesta
litterära genrer, likt en livmoder
sitt foster, med stilren och ade-
kvat ton, seriöst allvarsam utan
humor, kom den franske dram-
atikern Antoine Bret (1717-1792)
att rekommenderas läsa den iro-
niske komedienten Jean-Babtiste
Pouquelin (1622-1673)
Pseudonym :Moliere,
som en motvikt mot hans ibland
alltför allvarliga temperament,
vars dramatik utgjorde motsatsen
till Moliere's,
inför vilken Bret ansåg sig manad
skriva en kritisk biografi om.

Bret's hårdhet och bristande humor,
bar ändå det sensiblas kännetecken,
inför vilket hans verk annars aldrig
kunnat födas,
eftersom känslan är tecken på liv.

I hans biografi om den fritänkande
Ninon de L'enclos (1616-1706)
anges tonen i "Memoires et lettres
pour servir a historie de la vie de
mademoiselle de L'enclos"
däri detta vandrande porträtt av en
frigjord kvinnas livslust för tanken
till Flauberts" Madame Bovary,
med reservation av att dramatiken i
L'enclos mörkare sidor attraherade
Bret's dramatiska sinnelag i vars
intriger överkom Madame Bovary.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 170 gånger
Publicerad 2021-01-04 07:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP