Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (526)


EN HELANDE LÄNK

Med nervsjukdom nerärvd i släkten,
blandat med långvarigt alkoholmiss-
bruk,var det inte lång väg till mental-
sjukhuset,där han 1898 satt i en säng
iförd nattrock på Ulleråkers sjukhus.

Likt ett berg eller en klippa satt Sveriges
mest tungsinte skald, nästintill orörlig
med korsade ben likt en Buddha i sin
säng, hallucinerande psykotisk,där han
tog sköterskan för Gud, och på gränsen
bli lika galen som Nietzsche.

Gustaf Frödings (1860-1911) inre kaos,
tycktes dock de sista åren blivit så pass
harmoniskt att en fredlig helhetssyn
på egots existens och världens fogats
samman till en enhet med alltet, som
helande länk.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 207 gånger
Publicerad 2021-01-04 16:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP