Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kärlek som filosofiskt väsen

Kärlek är ett till synes vackert begrepp, men ack så komplext. I det vardagliga kan kärlek beskrivas som en varm inneboende känsla i kroppen, riktad både till sig själv och andra. Det freudianskt perspektiv antar istället kärlek som en förädlad form av sexualitet, medan anknytningsteorin förklarar det som ett hopp om att återuppleva den totala närhet och samvaro man kände som barn till sina anknytningspersoner. För att öka komplexiteten ytterligare går det även lägga till dimensionen av tid och rum. I antiken som exempel beskrivs kärlek utifrån gudaläran oftast som en utifrån kommande kraft som var omöjligt att värja sig från. Platon antydde även i gästabudet ca. 345 f. kr idén om kärlek som längtan efter det sköna och goda snarare än det objektiva riktat till endast en person. I gästabudet tolkas även kärleken mellan två män vara överlägsen den heterosexuella kärleken, något som inte stämmer väl överens med den lagstiftning vi hade i Sverige fram tills år 1944.

Ovannämnda teorier – bortsett från den platonska kärleken – har en hög grad av ett individualistiskt värde, där den ena känner kärlek gentemot den andra. Det finns dock teorier om kärleken som en union – ett ”vi” snarare än ett ”jag och du” – där kärlek uppstår där gränsen mellan mina och dina intressen försvinner. Huruvida det finns någon ontologisk sanning i det som nyss beskrivits får bli osagt. Det som är tydligt är dock att det inte verkar finnas en tydlig konsensus om vad kärlek egentligen innebär, mer än att det kanske har ett symboliskt värde för någonting mer än det vi ser framför oss.




Övriga genrer av RobinG
Läst 141 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-01-07 12:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

RobinG