Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (528)


DEN SISTE ROMANTIKERN

Han har kallats så, den franske poeten
Joseph Pierre Borel D'Hauterive ( 1809-
1859 ) som väl levde som han lärde
bland samtida unga drömmare där en
romantisk armé av" les poesie's jeunes"
revolterade med sin livsstil mot samtida
borgerlighet av materialism och Louis
Phillippes politik.

De levde i sjaskiga hyresrum med fattigt
möblemang, och trots att Borel inte var
bohemisk eller Dandy höll han sig någor-
lunda representativ att vistas bland van-
ligt folk, medan han såg sig själv som en
lykantrop och inkarnation av en poesins
ande,därav den siste romantikern bland
1800-talets unga poetiska generation i
Paris Quartier latin, vilka knappast lyck-
ades höja poesins moral, utan att bli
tråkig,så länge det finns äktenskapsbrott
och tobak enligt Borel.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 213 gånger
Publicerad 2021-01-10 07:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP