Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (530)


MÄNNISKAN SKAPADE GUD MEN GUD SKAPADE INTE MÄNNISKAN

Enligt den tyske tankefilosofen
Ludwig A. Feuerbach (1804-1899)
"Du bist was du isst" (Du blir det
du äter) kan man även tillägga
att "Du blir det du tänker först
genom handling"
och Feuerbach var distinkt noga
i sin bedömning om jordnära
förhållanden och dess motsatsers
symboliska värden,
där religion är en teoretisk tro,
styrd av egoismens lycksalighetsiver
som människan skapat Gud
och ej tvärtom,
medan Jesusgestalten utgör
den fullkomliga människans idealbild,
inför vilken hon av naturliga skäl
aldrig kan uppnå,
då naturen är människans enda
och rätta väsen,
vars fysiska lagar är förbundna
med en påtaglig närvaro
av gott och ont
så längre än så kommer
aldrig människan,
hur mycket hon än ber,
till sina avgudabilder,
om hon inte i sin desperata hybris
gör sig själv till en Gud och börjar
göra något åt det.



*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 249 gånger
Publicerad 2021-01-11 08:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP