Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Kålsoppa

Det blir väl inte alltid som jag tänkt mig...
...men ibland rätt bra ändå!

Som t ex kålsoppa inspirerad av något han kocken Mannerström kläckte på en receptfilm på Youtube jag såg här för ett tag sedan;
-skinkspadet sparas så kan en koka kålsoppa på det.
Lysande!
Har använt det till långkål, såklart en kan koka kålsoppa!

Nu var det ju bara så att det finns skinkspad och det finns Skinkspad!
Eftersom jag kokar min helt fantastiska julskinka (den senaste så sent som i söndags då jag fick middagsbesök. Gästen troligen något överraskad av menyn men lät sig väl smaka!) i lergryta i ugnen puttrandes i rödvin, vitlök, lök, morot, kryddor, så har själva spadet en något skitigt vinröd nyans...

Kålsoppan antog en skitigt vinröd nyans som drog alltmer åt skitigt brungrått under tillagningens gång. Det estetiska är såklart viktigt men ibland vill det sig inte riktigt!
Så till smaken;
-gott men väl salt.
Bedömde att det inte riktigt skulle räcka att späda med vatten och potatis har jag inga hemma. Min lysande idé blev alltså créme fraiche.
Funkade fint - för smaken men...
...det estetiska...
Det brungrå spadet med créme fraiche antog en nyans av avloppsvatten*.

Så, imorgon kväll dämpas belysningen mer än vanligt då jag häller upp min otrevligt fula soppa i min vackra soppskål tillsammans med några köttbullar (ja visst ska det vara frikadeller men någon måtta får det faktiskt vara) och njuter, av smaken och av att jag duktigt tagit tillvara!

*Fick en riktig känsla av att ha gjort det förut och det har jag, nästan!
-Gör löksoppa på många olika löksorter, även röd. Piffa till anrättningen något med en skvätt grädde(!) som fick bli en skvätt lättmjölk (vi hade ingen grädde). Häll upp soppan i portions skålar, på med bröd o ost, gratinera.
Servera soppan till sambon och skolkamraterna på Stenebyskolan och invänta reaktionen när första person (sambon) låter skeden trycka sig genom bröd-o osttäcket och ser den ljuvliga buljongen, spädd med lite lättmjölk, välla fram...
Jag och min löksoppevän åt mycket god löksoppa den kvällen men de andra tog sig några mackor.

Folk är så känsliga!




Övriga genrer (Kåseri) av PhanLieB
Läst 176 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-13 00:10



Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
Älskar kålsoppa, strö lite rivna rödbetor på toppen så ser det roligareut, knäckebröd med goda ostar hör till
och en snaps för den som vill
2021-01-13
  > Nästa text
< Föregående

PhanLieB
PhanLieB