Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Av ord är vi komna


Seg? Nä, LKAB!

I andra klass i småskolan - som det hette på 50-talet och en bit in på 60-talet - hade jag en fröken - som det också hette då - som var gift med en pastor. Jag hade lätt för skolan, vilket inte alltid är så bra, för man blir snabbt klar med uppgifterna och inte sällan lätt uttråkad. För att roa mig själv började jag vända ord baklänges för att se vad det blev då. Kunde det bli något roligt av det fröken malde om?  Dantsyt!

Ordlekandet blev till en vana som följt med genom livet. Det har varit baklängande och anagrammande, allittererande,  palindrom, rimmande och litterärt sett haiku- och sonettskrivande, mycket fri vers.

För att exemplifiera: Anoroc. Tronald Dump. Poesins pockande plikter. Denne går i rågen ned. Skriver river driver. 

Baklängandet går numera ryggmärgsmässigt och automatiserat. Så fort jag hör ett ord som jag lagt märke till och som låter intressant,  vänder den inre touretten på det.

Ibland dyker det upp ett obegripligt ord från ingenstans, till exempel tehmaskrämppu som först låter som något finskt jag snappat upp, men så vänder jag på det. Då inser jag att jag undermedvetet vänt det utan att jag behövt anstränga mig.

Så håller jag på anragad i ända om jag inte har annat för mig: ordältande, ordtuggande, ordvändande. 

Så visst stämmer det att vi inte lever av bröd  allenast utan även i högsta grad av ord,  egna och andras, varandras.




Övriga genrer (Kåseri) av Algotezza VIP
Läst 129 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-19 15:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP