Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Parafras. Läs Anna Maria Lenngrens original Några ord till min k. Dotter ifall jag hade någon (1876) här: https://litteraturbanken.se/f%C3%B6rfattare/LenngrenAM/titlar/NagraOrdTill/sida/I/etext Jag har en underbar dotter, son och syster, men ingen bror.


Några ord till min k. Bror, i fall jag hade någon

 

Min käre Olle! du är stor,
du från din docka hunnit wäxa;
utaf din hulda syster mor
tag för din framtid denna läxa.

Uti den werld du nog har sett
 många öden förefalla;
men med et gladt och listigt wett
har Olle segrat  dem alla.

 lifwets bana lustigt gått,
men ej trodt alt hwad ondt man säger;
wår werld, min Olle, är ändå
den bästa werld, som Leibniz  säger.

Den är hwad den beständigt war,
bebodd af kloka och af dårar;
och, noga öfwerlagdt, den har
mer rätt til party än til tårar.

För mycken sprit lär föda agg,
för många droger ångrens smärta:
tänk ej i hwarje ros en tagg,
ej dygd i hwarje kvinnligt hjerta!

Wäl dig, om jämt du följa wet
Försigtighet den kloka gumman
den jämte cool smart glättighet
är af al wishet hufwudsumman.

Med läsning öd ej tiden borrt,
ditt Kön  föga det behöfwer;
och skal du läsa, gör det korrt,
at saucen ej  fräsa öfwer ; )

Et odladt wett, en update själ
hwad! kunna böcker blott det skänka?
mit barn, studera werlden wäl,
den ger dig ämnen nog at tänka.

 




Bunden vers av Nanna X
Läst 250 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2021-01-21 06:32



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Suveränt skickligt !
2021-01-26

  TrollTörnTrappan VIP
Bedårande tankelek! Har heller ingen broder, bara en käraste syster..

Lagom verkar åter vara bäst balans?! Leibnitz världsåskådning är väldans läsvärd, men jordnära empiri behövs för att såsen ej må ånga bort...

Spännande när ord som party + update bubblar i samma text som hulda + hufwudsumman!
2021-01-21

  lodjuret/seglare VIP
Kan hålla med att världen är bebodd av dårar, såväl i bokform, pjäs och film, är handlingen ofta sådan. Det är som att 'Den inbillade sjuke' är överkurs då den gång efter annan spelats upp på scenen, författarens hela repertoar verkar handla just om människors dårskap och inbillningsförmåga.
Har bokmärkt texten, för att kunna tipsa en vän eller 'bästa väninnan'...
2021-01-21

  Solstrale VIP
Gillar din denna suggestion denna lek med språkets historiska elementära delar... Vad är att ha en bror, om du hade en, och det sär med "växer i sin docka"... Tänker på ett skepp... Och hör barnvisan från skillingtryck "vinden drar skeppet far bort till fjärran land..."... Beundrar din alltid lika sprittande fantasi... Tack!
2021-01-21

  Nanna X
Har moderniserat lite nu, tack till Maria Sundelin för tips!
2021-01-21

  Maria Sundelin VIP
Bra fångat, men tror den blivit ännu starkare om du fört in den i mordern tids värderingar
2021-01-21
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X