Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta" (Tegnér)


BETYDELSER

En klassisk dikt är ren och klar,
när denna sak är möjlig
och tolkningen är uppenbar,
ja, nästan intill löjlig.
Moderna dikter gör en dum
med ordens sammelsurium
där meningen är böjlig.

Betraktaren bör kunna se,
vad diktaren har velat
och slippa diktens diarré
i ord som sig förfelat.
Att vilse gå i versens rad,
kan knappast göra denne glad,
som diktens ord har delat.

Om diktens tanke än är grå,
ja, svart som själva natta,
så kan man ändå den förstå
och kanske också skatta,
om innehållet och dess form
ha samma ändamål och norm:
att läsaren skall fatta.











Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 96 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-26 15:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP