Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En text för vuxna


Två vägar och sedan många fler

Vägen, bron och ljuset är den inre färden
dit till någon utvald idé. Partikulärt och unikt ingår i det stora hela. Eller en dialektikens spel med antiteser som visar skillnad eller går in i vartannat. Likhet, liktydighet och affinitet för variation att bygga dikten till övermått i excesser.

Säga något och sedan visa. Gå på vägen och visa vad du ser som att sjöar, hav, älvar och skogar är sublima, men då hör du den fina kråksången och du talar med dina vänner.

In i det visuella eller avskurna från allt annat av blickens lans som skär i mått.

Men vägen till dig är de små stegen som gör andra avtryck, nu på den där stigen, den som är snöbetäckt idag, eller när allt är tyst eller ingenting hotar med faror, och man säger någonting som att folk som promenerar är hurtiga och lever sunt.

Allt det syns inte i vågskummet med stadsmiljöns fetischer.

Sedan när man läser av och ser det man vill se och berätta kommer flera vägar. Man har redan gjort allt detta, men söker därefter sedan efter nytt att det blåser lätt vid havet. Fåglarna är på jakt efter värmen som flytt, och den värme som gör åkrarnas mull bördig. Här i bukten är det tyst, men en tystnad som är så mycket gåtfullare än jag att jag själv måste ge ord åt att man ser ovanifrån en eka som frun snart ska göra en utflykt i, trots kylan isande blickar som går genom märg och ben, men möter toner i ljusharmonika.

Seglatsen i jollen skulle sedan kunna vara en annan väg för beskrivningar, och vill man vara sublim: jollen seglar över viken till en ö i fjärran, en sådan resa, men inte utan att man plötsligt får höra ett magplask att hon Herta eller kanske var det Märta som trillat i det förvillande skönt blå vattnet. Gud, vad kallt, sa hon, men brydde sig inte nämnvärt. Det var ju bara stranden Au och hon hade ju sin stickade ylletröja på andra sidan. På ön.

Ljuset kan vara platonskt att nya bilder föds, immanens att skapelsen genomlyser tingen och måleriskt som att kasta ljus över dem samt kalejdoskopiskt avbildas de mimetiskt i kameralinsen. Vinkeln får tiden att gå mellan direkt och indirekt mimesis.




Övriga genrer av frun
Läst 61 gånger
Publicerad 2021-01-26 14:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

frun