Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


En vinterutflykt i jollen är ingenting för jöllar

Häromdagen drömde hon om det som i en fransk songe, om själva båtutflykten en kall januaridag.
Hennes vita minibåt för två personer ligger för ankar i Hälleviken. Man ser en röd boj sticka upp i närheten. Hon klär på sig sin varma vinterdunjacka, skidbyxor, mössa och vantar för att inte frysa. En gul flytväst och räddningsboj, karta över djup och grund, allt på plats, bara att hon vet i förväg. Annars finns kardinalmärken eller väderstrecksmärken, punktmärken av hinder som friliggande grund eller vrak. En röd cylinder för babord och en grön kon med spetsen neråt för styrbord. Mittledsmarkörer för fritt vatten. Sjösäkerhet är a och o.
Inför varje tur måste man tänka genom hur man ska segla ut från viken och in mot bryggan vid ön för att inte skrapa i bottnen.
I fören ligger metspö, drev och lockbete med daggmaskar i en låda med löv, allt finns i den välförsedda båten. Frågan är om fiskfånget kommer att kunna lyckas med abborrar, sej eller gäddor kalla dagar som dessa. Om hon inte ändå skulle ta med sig smörgåsarna som hon brett. Två med köttbullar och en med skinka och ost samt hett kaffe i termosen. Det skulle räcka som färdkost över dagen. Med förtöjning för ankare undviker hon att skrämma havsdjuren med buller från jollens motor, som hon själv satt fast och borrat i båtens chassi och skruvat fast.
Sedan lätta ankare för skepp ohoj land i sikte och äta något gott. Men först se till sjösäkerhet, sjövett och undvika faror på sjön vid stiltje som att inte kunna ta sig fram.
Risk för sjöpirater eller om andra närmar sig viken? I sådana fall måste hon öka farten för att hålla sig undan risken för onödiga intifador. Hastighetsbegränsningen på sjön begränsas för segelbåtar till 3-8 knop för att undvika olyckor eller svall för annan båttrafik, vilket inte bör vara relevant i en öde hamn med bara hennes jolle på farleden. Den lär väl inte få segla fortare än 5 knop i alla fall.
Allt packat som var nödvändigt för att undvika att bli nödställd.

Hon tänkte sig vara borta över hela dagen och komma tillbaka till viken i skymningen mot fyratiden. Så hade hon nu allt med sig? På ön vid bryggan hade hon ställt fram en låda med stickade yllekläder om hon händelsevis skulle råka ut för att jollen skulle få slag på styrbord och kantra att hon då trillar i det kalla och mörka vattnet. Då kommer ingen till undsättning och hon måste rädda sig själv vilket hon också gärna gör, då hon aldrig har gillat att ta hjälp från andra eller att andra ska lägga näsan i blöt. Nästan lika hemskt som att försöka para ihop en med karlar och hota en till livet. Flera gånger har de trängt sig på. Dessutom gillar hon inte när folk blir illa behandlade eller orättvist bemötta. Alla förtjänar respekt även om de jobbar som fönsterputsare eller har en far som inte har lyckats att doktorera. Eller om de råkar ha vuxit upp på en hönsgård.
Forts. följer
Nu tror man att det kanske händer Linn något denna kalla vinterdag. Texten öppnar för att båten kommer att kantra eller att hon råkar ut för sjöpirater, trots det ödet havet. Eller att hon kanske har en förföljare som håller på med tvångsgifte?
Övriga genrer av frun
Läst 90 gånger
Publicerad 2021-01-26 14:55Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

frun