Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Sjömatrosens kista

Sjömannen hade med sig personliga ägodelar på sin seglats. Han gick till en snickare som snickrade ihop en kista av björkträ i storleksmåtten på 1 meter bredd och 55 cm höjd samt gångjärn i hörnen.
Han hade döpt kistan till Herta, eftersom han alltid drömt om att få träffa en präktig kvinna som man aldrig i sin tid skulle vilja knuffa över relingen. I denna Herta förvarade han allt som gjorde livet tryggt och bonat, dvs. böcker om pirater, dramer, och även sin loggbok, där han förde dagbok varje kväll vid sitt lilla podiom. På det stod ett tänt ljus och en penna som han doppade i segt flytande bläck ungefär som vax. Sängkläder och pengar var andra saker som han lade i kistan. Eller souvenirer som han sparade för att drömma sig tillbaka till besökta städer. Minnena förbleknar och man glömmer resor. Erinringen tar upp saker och ting som man kommer ihåg utan att annars ha något minnesdokument att hålla fast vid.
Ibland barocka sevärdheter som afrikanska masker eller träelefanter och elfenbenssmycken.
Hans liv hade varit ensamt och tragiskt, och skulle därför platsa i ett yngre sorgespel med allegorier- att man upplever fynden inifrån, vilket skiljer sig från barocken allegori, där man ser fynden utifrån.
I ensamma stunder hade han ägnat sig åt skrivandets stadier på poesins inre resa med hållplatser som kontemplation, arbetsmoment och 'kill it' för att undvika redundans och bli färdig med sina arbetsmoment från objekt till fenomen, från fenomen till idé och från idé till bild. Allegorier, souvenirerna är stationer på vägen att hålla sig fast vid. När den afrikanska masken blir allegorisk i en rituella kult och kontextualiseras med en dans runt en eld innan ungmön ska väljas ut. Det där hade han lärt sig av sitt läsande och skrivande.
Han hade sällan varit rädd för sjön och inte heller för döden, även om han gjort allt för att överleva alla hårda strapatser på stormens hav. Samma strid skulle han även ha utkämpat för sina nära och kära, om han hade haft några sådana. Herta hade bara varit föremål för en dröm och kanhända en mardröm, eftersom kvinnor kan vara stränga och barska. Om han därför hade det bättre utan fästmö hade han aldrig fått någon riktig inblick i. Men så kom han att tänka på stt livet är en ständig fostran för både barn och vuxna, och att han av den anledningen skulle ha behövt någon vid sin sida i ett äktenskap, men att han utan stöd i kärlek alltid förblev en uppoffrande natur och därför varit andra till lags, vilket både hade format honom till en pliktmedveten, men lite olycklig person. Man måste se om sitt eget hus för att undvika hot.




Övriga genrer av frun
Läst 63 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-26 15:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

frun