Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Fotografiet

Fotografiet är bara ett blänk
över en synlig verklighet.
Ingenting märkvärdigt utan ett avbildat
stadsmotiv som att minnas Sölvesborg i januari 2021.

På bron över till Listerlandet tar sig folk fram eller motionerar. Om jag själv skulle gå 10 km till Sandviken? Bäst att planera gör bussbiljett först då på järnvägsstationen. Där på bron går vänner och talar med varandra. Några har hjärtfilimmer och andra tycker om utsikten och knipsar en bild.
Folk hälsar på varandra eller går bara förbi.

Barnen går hem och lägger pussel. Vuxna lagar mat till familjen. Ingenting anmärkningsvärt ligger i luften förutom vinjetter med porträtt.

Men så går en kuf där och nynnar för sig själv.
Är han udda? Kanhända trettio år gammal och glömmer att folk ser en ensam man nynna på en melodi. Vad jobbar han med tro? Är han en musiker som sjunger och spelar för privat bruk? Eller är han misslynt och bägaren har runnit över? När han kommer hem bor han i en liten etta med kokvrå och har grannar omkring sig?
Kanhända att han drömmer om att bli något och har livsmål. Eller så tar han dagen som den kommer för att ånyo gå mot högre mål.
Han ser fräsch ut och det finns glädje i hans blick som att han går med vackra tankar då och då. En poet som gärna ser till glans och skimmer. En som gärna går på broar över till andra sidan till det andra lite mer gåtfulla livsmysteriet.
Om han gillar antiteser mellan det ljusa och skuggorna. Vill han se dem som de är? Eller vill han kasta bort dem som att knipsa en ren och klar bild. Han är ett sått frö på jorden som alla andra söta frön. Kanhända gör han bra saker vilket man hoppas på.

Berättaren är frun som går förbi utan att synas och lika obetydlig eftersom hon inte verkar betyda något för någon. Det händer att hon fantiserar om personer, som vilket yrke de har och om de är omtyckta. Då tänkte hon en stund på någon som gick förbi frukträdet i grönskan eller i den vinterlika kölden som gör att människor får anstränga sig mer för att hålla sig varma och inte tappa höjd av ett uppviglande klimat.

Mannen som nynnar på en visa säger hej till frun som också säger hej. Sedan går hon vidare för lite motion och för att stärka kroppshållningen.
Man blir inte yngre med åren.




Övriga genrer av frun
Läst 83 gånger
Publicerad 2021-01-26 16:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

frun