Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Acceptera din medmänniska...


HBTQ!

Queer var från början ett engelskt ord
med betydelsen udda eller konstig, men
kom med tiden även att betyda homosexuell,
ofta som ett skällsord. Begreppet började sedan
anammas av gayrörelsen. Återtagandet av begreppet
och queerrörelsens födelse brukar kopplas samman
med den homosexuella frigörelseparaden i New York 1990
där deltagarna skanderade "We're here, we're queer, get
used to it" Under paraden spreds även flygblad av gruppen
Queer Nation, som uppmanade till uppror mot förtrycket
av HBTQ-personer. Queeraktivisterna var trötta på att
snällt "invänta eventuella förbättringar i lagstiftning och
omvärldens attityder".

De ville göra upp med majoritetssamhällets
förväntan om att queera ska förneka och nedvärdera sin
identitet och kultur.
Denna tidiga queerrörelses aktioner och uttryck präglades
därför av konfrontation och en "queer in your face"-attityd.

Barbro Alving, Selma Lagerlöf och Karin Boye m fl....

Gud eller Ordet har ingen synpunkt på människors olika
läggning!
Keep moving to the complete end!!!




Övriga genrer (Essä/Recension) av Johanne Rydgren Rilje
Läst 143 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-29 14:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johanne Rydgren Rilje
Johanne Rydgren Rilje