Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
original JEROM, från tecknade serien Finn och Fiffi [Suske en Wiske] av Willy Vandersteen, vars första album publicerades 1945 och sista från just hans penna före frånfället 1990


Belgisk Figur 1 : FEROM

 

 

Ferom, ett fenomen

som jag aldrig blivit klok på

med uppsvängt, svart, ungdomligt hår

som motvikt till gubbig, vitbleknad skepparkrans

genom sin nonchalanta superförmåga

i stort sett tyst

lyfter hans finger lätt

ett helt laboratorium

eller fyra ladugårdar

som om stålmannen skulle ha gått i tofflor

eller en soffpotatis fått

televisionära volymers överskottsenergi

i förlängningens svallvågor av Tintin-världen

med klara linjens form av

denne halvsannolike fantom

med bröstballongen uppspänd likt segeldukars dragspelsbälg

på två smått hjulbenta tändstickor

böljande platt

ingen belgisk älg

dock kanhända en avdankad hamnarbetare

från Antwerpens bakomliggande kvartér

en container fylld med järnberikad sjöhästchoklad

eller helt enkelt en vandrande sten

något sorts tidsåldrigt mysterium

även för åtskilliga flintskalliga professorer

vars glasögon denna figur aldrig behövt

för att sätta tjogvis av skurkar på rad

under barnens glada kommando

ömsom i linne, ömsom i kavaj

med hockeyfrillan på svaj

de orangea äventyrsalbumens husspöke

femte medlemmen i ingen klar familjebild

skrattar mycket sällan som Tant Klara

och varken förvirrar eller förivrar sig

likt farbror Lamholt som måhända

speglar sig själv i Feroms skepnad?

 

 

 

 




Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 184 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-02-01 19:10



Bookmark and Share


  Anya VIP
Tack för att du upplyser. Måste också googla på serien.
Gör det nu....
Vilken muskelknutte i hockeyfrilla.
2021-02-03

  Nanna X
Googlade och fann Finn & Fiffi. Läskig gestalt, lite som en Golem?
2021-02-02
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP