Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ordet Göje kan spåras till latinets ord för snö eller vinter. Erik Axel Karlfeldt skrev en dikt som heter just Göjevisa och som delvis handlar om vintermånaden februari.


Göjemånad


likt obesvarade

frågor singlar små

lätta fjun omkring


nysnöhöljet

ligger dunspritt

på broar sedan länge

glest befolkade


så över vindsvepta

järnvägsspår och

slummerdjup mark


än

bara göjemånad med

våren i sin linda


men solknytet gör sitt

för att bryta igenom




Fri vers (Fri form) av BenGust VIP
Läst 128 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-02-03 11:44



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Intressant... Och bra!
2021-02-04

    Lena Staaf VIP
Fin dikt skriven med lätt hand, som dansande snöflingor. Göjemånad hade jag aldrig gört talas om men det låter trivsamt!
2021-02-03

  Elinor Sörensson VIP
Som en fin hyllning till Februari,
vårens försteg över "slummerdjup
mark". Små lätta fjun av förväntan.
Och uttrycket "Göjemånad"
är nytt för mig. Tack!

"Solknytet" kämpar på. Anade idag
en lätt, lätt värmekyss mot kinden.
2021-02-03

  Susen VIP


Nysnöhöljet ligger dunspritt! Ditt språk är mästerligt
2021-02-03

  BenGust VIP
Användes ofta fram till år 1900 som parallellt namn på februari månad.
2021-02-03

  Öknens Ros VIP
Fint beskrivet om "göjemånad" vars betydelse jag undrar över.
2021-02-03

  Marita Ohlquist VIP
Fin text med vinterkänsla!
Gillar ordet göjemånad som sällan används i dagligt tal.
2021-02-03
  > Nästa text
< Föregående

BenGust
BenGust VIP