Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Enligt folktron trodde man att människor eller kreatur som hastigt insjuknade träffats av ett trollskott. Mieskula, inhuggna människobilder i trän och furor som användes för trolldom. Lövjerska, trollkvinna.


Trollskottet

Från det mörkaste
Pohja
sköts ett trollskott

som på måfå
letade
offer på bygden

någon där skulle
oförklarligt
drabbas av sjukdom

kanske ett kreatur
eller
någon bygdebo

trollskottet ven och
susade
genom granskogen

skyggade för Mieskuva
och
alla kluvna trädstammar

innan det oturligt nog
nådde
traktens starkaste lövjerska




Fri vers (Fri form) av Elinor Sörensson VIP
Läst 149 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-02-06 19:21



Bookmark and Share


  BenGust VIP
Här finns en smärre ordbok på köpet:
Pohja kommer från finska i betydelsen
fundament eller botten.
Och Mieskuva tyder jag till bildmagi.
Lövjerska är väl detsamma som trollpacka. Spännande text.
2021-02-06

  Susen VIP
Förtrollande trolsk. Lövjerska! (Fick lov att googla)
2021-02-06
  > Nästa text
< Föregående

Elinor Sörensson
Elinor Sörensson VIP