Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (540)


KVÄKAREN FRÅN LEICESTERSHIRE

Som vandrande pilgrimskväkare,
hade George Fox ( 1624-1691)
förmånen att i frihet söka sitt inre
ljus, där han sov var han kom åt,
likt en hemlös katt.

Hans sökande upphörde inte ens,
under sin sexåriga vistelse i hälso-
vådliga fängelsehålor,som han till-
dömts genom sitt respektlösa upp-
trädande gentemot kyrka och stat,
som kom att förfölja Fox livet ut.

Som grundare och organisatör av
kväkarrörelsens dissidenta vilja,
där icke bokstavstroende sökares
teologi istället gick hand i hand
med en praktisk realism,
som kväkarromantikens pacifist-
iska sökande efter det goda och det
onda,bör göras inom varje enskild
människa själv, blev Fox en farlig
konkurrent om tron och vetandets
skiljeväg vars kväkarrörelse fort-
farande är verksam i världen med
ca: fyrahundratusen anhängare,
och med tanke på deras frihetlighet
av självständigt tänkande individer,
hedrar det vissa värdegrunder
i demokratin som under 2000-talet
tenderade urholkas alltmer.

*











Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 208 gånger
Publicerad 2021-02-06 21:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP