Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

MYTEN OM DEN VANDRANDE ROMANTIKERN

Ända fram till 1965 betraktades
arbetslöshet som ett brott i Sver-
ige,omfattandes av lösdriverilag-
en,
och påkomna tilldömdes dessa
straffarbete.

Det finns en romantisk idealiser-
ing kring de där kringvandrande
luffarna som tog dagen som den
kom,sovandes i lador och ibland
utförde något dagsverk på gård-
arna för sitt uppehälle.

Nasare eller gårdfarihandlare
som ofta bestod av världens ut-
stötta där Judar och zigenare
var väl representerade,
kunde däremot inte betraktas
som arbetslösa i sin handel och
vandel,däremot bedömdes dom
som lösdrivare.

Oscar Wildes ordspråk om att vi
alla ligger i rännstenen,
men somliga av oss beskådar
stjärnorna, låter som en väl
tilltagen romantisk och förenklad
bild av människors utsatthet.

Tror inte de som sitter utanför Ica
med en pappmugg skådar efter
stjärnorna.

*




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 152 gånger
Publicerad 2021-02-12 13:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP