Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om lejon och matriarkat

Om lejon och matriarkat

Lejon har funnits i hela mänsklighetens historia.
Lejon är imponerande. Särskilt hannarna med sin man. Det är de som skyddar flocken från angrepp.
Det är honan som jagar och skaffar mat. Dock äter hannarna först, sedan honan och sist ungarna. Lite blessyrer får de när de skall försvara flocken mot hyenor och mot andra lejon som vill ta över. På det hela taget så lever de ett mycket komfortabelt liv.
En jämförelse med människan är vansklig. Här har framför allt en utveckling skett. Hemmafruns sysslor – baka, stryka, tvätta - har till en stor del automatiserats med tvättmaskiner, diskmaskiner, bakmaskiner etc. På så sätt har kvinnan kunnat komma ut på arbetsmarknaden och göra karriär. Många av dessa kvinnor är och har varit synnerligen framgångsrika – Angela Merkel, Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Golda Meir och flera kommer det att bli. I de högre-ståndshemmen så hade kvinnorna hjälp med det mesta av städerskor, hembiträden och vad det nu kunde vara. Men de sökte sig inte ut på arbetsmarknaden.
Kanske blir det så att männen blir drönare och kvinnorna de, som blir de drivande drottningarna.
Drönarna tillbringar sina dagar solande på stranden eller drickandes på uteserveringarna. Det enda vettiga de gör är att befrukta honorna. Snart kommer honorna att välja konstgjord befruktning. Då kan de välja det bästa av det bästa.
Vi får ett matriarkat precis som bisamhällena med en drottning och hennes drönare. Vikingatiden var i hög grad ett matriarkat. Här var männen borta på sina handelsresor och kvinnorna skötte hemmen. De behöll nycklarna när männen kom hem. Nu kan vissa hävda att handelsresorna var rena plundringstågen, men det var de danska vikingarna som stod för dom. Det vet vi ju hur danskar är.
Då kan vi fråga oss hur fort denna omställning kommer att ske – tio år, tjugo år? Som vanligt när det gäller omställningar i samhället så följer utvecklingen en produktlivscykelkurva. Först har vi pionjärerna och de tidiga utövarna. Sedan följer den tidiga majoriteten och vi är nu uppe i halva befolkningen. Kanske har vi kommit in i den tidiga majoriteten.
Omsatt i poesi skulle det kunna bli såhär:


Det svaga könet
Är på väg att bli det starka könet.
Antalet kvinnliga läkare
Är idag flera än antalet manliga.
Antalet kvinnliga statsöverhuvuden
Blir allt flera.
Vi är på väg tillbaka till
Vikingatidens matriarkat.
Män blir bisaker.
Drönare styrda av drottningar.




Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 143 gånger
Publicerad 2021-02-16 09:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar