Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
vår lite längre, tredje övning kring metaforer, där man skulle slumpa fram en plats på kartan och fara dit i dagdrömmarna (via wiki)


Om jag for till Grönland (isolerade metaforer)

 

 

 

Sen du hjärtlöst sände iväg mig till Grönland

blir jag titt som tätt lika överraskad som räven

över all den halvsmältbara, ändlösa isen?!

 

Bor en inuit inuti min fantasi?

eller ville jag blott känna smaken av snö?

Snälla, kan du släppa ned mig en level eller två

åtminstone till Kanada igen?!

 

Här vilar minsann ingen skön sand

och de tillhandahåller icke ens danska wienerbrön

på vad enstaka själar kallar paradisön

 

I och för sig : här slipper man i stort sett insekter

likt nålar i höstackar, knappast ett stick

ty getingar och myror lyser helt med sin frånvaro;

även ormar och grodor vore rena rama hägringar

 

Nästan inga regn står som spön

i backarna mycket måttligt uppbyggda

och vikingarna har svingat sitt sista svärd

i sten eller isberg tycks hugget som stucket

för björnen ändå vaken, tar livet som ett svalkande bad

 

 

[....halkande på tungan kan man vidare undra

varför det inte är Irland som bär namnet Grönland?!

medan Grönland borde ha större skäl att kallas Island?!

dock att switcha Island till Irland vore lika irrelevant

som att sätta vantar på tänder och ände på en slant;

så jag föreslår Snöland eller Vitland, på sin höjd Stora Ö....]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 171 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-02-17 21:42



Bookmark and Share


  Nanna X
vantar på tänder och ände på en slant var ju en kul svans ; )
2021-02-18

  TrollTörnTrappan VIP
Jomenvisst, du har funnit fina metaforer här.. men känns ändå som de blev så få.... som om jag har metafor-torka - och fortfarande är långt ifrån solklar över vad fenomenet innefattar.

Associerar ofta till is när jag hör "isolerad" - visst speglar sig ena ordet i det andra [lekfullt], men på sin höjd är det väl metaformässigt = ingen ren metafor?!?

Levlarna blev emellertid lyckat exempel på metafor, som överför innebörden från ett sammanhang till ett annat [tänkte att du oxå skulle likna level vid dataspel].

Eftersom det slutade med "svalkande bad" ville rimmaren i mig köra en strof till som börjar "Halkande...."
2021-02-18

  Nanna X
Du har ju en metaforisk ordlek redan i titeln, is-olerade, sedan kommer den överraskade räven, spöna som inte står i backarna, och den i mitt tycke mest slagkraftiga bilden: tanken på att bli nedsläppt en level eller två till Kanada, som i ett dataspel.
2021-02-18

  TrollTörnTrappan VIP
inte så värst gott om metaforer får jag till... tycker de är svårare än assonanser
2021-02-17
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP