Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Himmersfjärden

I en båt på Himmersfjärden
var jag ensammast i världen
stormens hårda brus
vågor höga som hus.
*
Tänkte, det blir himmelsfärden
för båten, å, så ranglig är den
ja, den kastas hit och dit
stormen ger ingen respit.
*
Att välta och bli utslungad
att suga in vatten i näsan och lungan
att kämpa men att sedan sjunka
att inte orka mer, att drunkna.
*
Och ska jag dö, låt mig dö i natten
få somna in, inte kvävas av vatten
jag vill läggas i en vanlig kista
när jag en dag mitt liv ska mista.
*
Inte sjunka och sedan flyta i land
vid nån vassrugg eller badstrand
där barnen njuter av vattenlek
vågors kluck och solens smek.
*
Med min rädsla var jag ensam
och jag dolde den som skam
för vid rodret satt min far
som ej det minsta ängslig var.
*
Och helt belåtet sa han nyss
”tänk vilken hård och härlig kryss
men nu blir det en lugnare färd
när vi strax ska lämna vår Himmersfjärd.”














Bunden vers (Rim) av Lena Staaf VIP
Läst 235 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2021-02-19 16:07



Bookmark and Share


  Bodingen VIP
Det var ingen sjömansromantisk seglats beskriven här inte, bra motpol!
2021-02-24

  ULJO
Bra framförd text om att uppleva ångest och rädsla under, som jag tolkar det, en dramatisk dröm
2021-02-23

  Lottie Ålhed VIP
Fyndigt och skrämmande på en och samma gång. Fint skildrat här. Ur olika perspektiv.
2021-02-22

  Elaine.S VIP
När allt ställs på sin spets så föds tankar och känslor att grunda i sitt jag. Fint nedtecknat utifrån barnets upplevelse till ”pennan”i en vuxen hand.
2021-02-20

  Kajan VIP
Kontrasten är slående stor mellan barnets och faderns upplevelse av färden; och barnet döljer sin rädsla, kanske för att verka större än hon är. Dikten har så fin rytm, trots det dramatiska; och man kan även se fjärden och färden som en metafor för livet som också kan vara både skrämmande och lugnt.
2021-02-20

  Öknens Ros VIP
Vådligt vågad resa som dock slutar lyckligt.
2021-02-20

  Niliboy
Fyndigt å vaket om de hårda oväder somibland drabbar oss, ja hur vill man dö!?
2021-02-20

  Susen VIP
Fint beskriven barndomsresa där rädslans ångest speglas
2021-02-19

    Sefarge VIP
Med drama närvaro skriftat
Innanhavs saltstänkta
Minnen så levande
-gjorda än i denna
Dagen!
;)
2021-02-19

  Blomma-Stjärna VIP
mycket spännande beskrivning - båtfärd på havet med fadern vid årorna - och med rim och fint flyt - ren poesi!
2021-02-19

  Sparvögat VIP
En färd som låter mardrömslik till den byttes till lugnare vatten...
2021-02-19

  Marita Ohlquist VIP
Bra skrivet om rädslan på färden
i en ranglig båt och vågor höga som hus
och om djupa tankar på döden
trots att faderns röst var lugn och ljus.
2021-02-19
  > Nästa text
< Föregående

Lena Staaf VIP