Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


En meditativ text.


Sida vid sida


Vad gör själen?

Inte varje person är född med en vaken själ. Själen känner sig inte hemma i många vistelser. Vad väcker själen i människan? Hur uppfattar människan sin själ? Vad har själen att säga till människan?

Ibland, ofta, en gång, mycket ofta, ingen vet, när själen vaknar efter en livstid av hårt arbete, av att leka, söka och finna. Sedan plötsligt, efter en stor känsla eller en radikal upplevelse, det oväntade resultatet av en plötslig insikt; ett förtydligande, en uppenbarelse. Ja, en uppenbarelse.

Du överlämnas till upplevelser i rymden - överallt och ingenstans, full och tom - se helheten i sig, som doft eller minne, sol, hav, måne, stjärnor, berg - vilka omger och genomsyrar våra liv.

Själen i sitt inslag: oupphörligt legendarisk och fylld, ger och tar, en interaktion mellan den bottenlösa urgrunden och de gränslösa avstånden utan banker - och öm hud på ytan, begränsad av horisont, livlina, kompass, ram, tyngdkraft - här och nu, född i ord, väckta av bilder.

Inspiration färgar en rik palett som exponerar känslor, förstärker känslor och tar hänsyn till den s k slumpens lagar och det snabba beslutet. Balansen återhämtas som efter en intensiv kamp mellan att skriva med bläck och torka, mellan tystnad och drift.

Här regerar evig rytm, hand, sinne och känsla. Öga mot hjärta, själ på jorden, hemma i naturen och din egen känsla, med kreativt ord som initieringsnyckel till passion och dröm.

Vid stupet, vid vattenfallet mellan ravin och vit festival, pärlans indigo och magenta. Det ömtåliga äggskalet andades och hade påtagligt ingenting av öppenhet. Han famlar i henne, hon famlar i honom. De tenderar båda mot varandra. Själsförhållande - dela livet.

Hon avslöjar honom, han avslöjar henne. De går upp tillsammans, från våg till moln, blygsamhet till blygsamhet, ström och ström, sida vid sida, man och kvinnas timglastid glider in i evigheten: vad gör själen i människan, vad uppfattar människan?

Konst är ett inspirerande element, livet är en inspirerad gest. Övergivna, fattade och kontrollerade, uppskattade och hanterade, ett ögonblick av stillhet och energi.

Reflektioner runt ljuset. Rymdgåtor i tidsresor. Det är välsignat att tro på levande Gud. Det kallas tacksamhet. Det är levande. Den som har öron till att höra, han höre.
Fri vers av Koloristen VIP
Läst 116 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2021-02-21 17:33Bookmark and Share


  AiA Maria den fria VIP


Tack!
2021-02-28

  Elaine.S VIP
Så bra. Är det en rättvis kommentar? Nej, men jag finner inga andra ord just nu. Jag har läst nåt riktigt bra.
2021-02-28

  Staffan Nilsson VIP

Ja, själen är ett intressant påhitt, sedan länge ordet för den eviga substans som tros befinna sig i var människa.
Numera är själen ersatt av jaget, ett arv av materia och miljö; vi är var och en ett jag här och nu och sedan intet. Evigheten är en saga.


2021-02-22

  Larz Gustafsson VIP
Amen!

Själen blir vad vi stoppar in i den.
Input och output. Sådd och skörd.
Rom 12:2.

Det finns vind i din dikt.
2021-02-21
  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen VIP